Zwarte Piet en discriminatie

Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Een andere reactie is niet mogelijk op de bemoeienis van de Verenigde Naties met de wijze waarop het Sinterklaasfeest in Nederland al eeuwenlang wordt gevierd en zoals ik het heb ondergaan en ik het op mijn beurt met mijn dochters heb gevierd. ’s Lands wijs, ’s lands eer. Zo doen we dat in Nederland zonder dat het ook maar een bijbetekenis heeft, laat staan dat het iets van doen heeft met rassendiscriminatie. Niet dat we heiliger dan heilig zijn in Nederland. Maar we zijn hier nog wel zo tolerant dat er bepaald niet noemenswaardig dan wel stelselmatig naar huidskleur, geloof of geaardheid onderscheid wordt gemaakt. Dus lijkt dat oprakelen van de discussie over Zwarte Piet als stereotiep en bron voor discriminatie zoiets als zoeken naar een stok omdat je als organisatie wel eens wilt kunnen slaan. Alleen als dit dan toch zo aan de orde wordt gesteld, ben ik wel geneigd om mij af te vragen hoe die stellingname over het Sinterklaasfeest zich verhoudt tot een land als de Verenigde Staten, waar men zo’n traditie kennelijk niet nodig heeft om rassendiscriminatie meer dan levend te houden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kort gezegd. Bookmark de permalink .

3 reacties op Zwarte Piet en discriminatie

 1. Mack zegt:

  Kunnen we die Verenigde Naties niet binnenvallen?

 2. John Jaminon zegt:

  Beste Rob,

  Je stuk over de bemoeienis van de VN met de manier waarop er in Nederland Sinterklaas gevierd wordt, getuigt, in het beste geval, van naïviteit,

  Ik wil graag reageren op een aantal uitspraken.
  1. “Zo doen we dat in Nederland zonder dat het ook maar een bijbetekenis heeft, laat staan dat het iets van doen heeft met rassendiscriminatie”

  Dat we het nu eenmaal zo doen, is geen argument. Datzelfde geldt namelijk ook voor de Oranjemarsen in Noord-Ierland en het voeren van de confederale vlag in de zuidelijke staten van de VS. Het gaat erom hoe zoiets wordt beleefd. En als dat betekent dat mensen zich gekwetst of vernederd voelen (op grond van wat zich in het verleden heeft afgespeeld) moeten we dat serieus nemen; de ware intenties uitleggen en als dat niet lukt, ons beraden op het dwangmatig voortzetten van de traditie.
  Ik vraag me trouwens af hoe wij, blanke Nederlanders, zouden reageren als Sint zwart en de pieten blank zouden zijn.

  2. “Maar we zijn hier nog wel zo tolerant dat er bepaald niet noemenswaardig dan wel stelselmatig naar huidskleur, geloof of geaardheid onderscheid wordt gemaakt”

  Wij Nederlanders kloppen ons graag op onze borst vanwege onze tolerantie. In het verre verleden, toen Nederland een toevluchtsoord was voor anders-denkenden, was dat misschien (gedeeltelijk) zo. Voor mensen met een andere huidskleur of voor Joden b.v., is dat nooit zo geweest. En voor anders denkenden/-gelovenden, is de tolerantie vandaag de dag, ver te zoeken. Vraag maar eens aan Turken, Antillianen, Marokkanen, Polen, Roemenen, ja…zelfs aan Duitsers in hoeverre ze tolerantie ondervinden. Of kijk eens naar de aanhang die Wilders heeft…..

  3. “……en ik wel geneigd [ben] om mij af te vragen hoe die stellingname over het Sinterklaasfeest zich verhoudt tot een land als de Verenigde Staten, waar men zo’n traditie kennelijk niet nodig heeft om rassendiscriminatie meer dan levend te houden”

  De VN is niet hetzelfde als de VS. De VN vertegenwoordigen een groot deel van de wereld. In de tweede helft van de jaren veertig van de vorige eeuw, heeft Nederland zich ook niks aangetrokken van de standpunten en resoluties van de VN betreffende Indonesië. Achteraf bekeken stonden we toen aan de verkeerde kant van de geschiedenis.
  En tot slot: het tweede deel van de laatste zin in deze quote, geeft precies aan waar de schoen wringt.

  Ik hoop van harte dat wij Nederlanders over onze eigen schaduw kunnen springen en de Sinterklaas discussie eindelijk kunnen afronden

 3. sjoerd zegt:

  Ik vraag me gewoon af waar de VN zich mee bemoeid. Er zijn grotere vraagstukken in deze wereld om daar zwarte piet als zondebok voor te gebruiken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s