De dag van Bert Jan Lindeman

En opeens kon het op zo’n vrijdagmiddag in augustus niet meer op en stuk. Dachten we met het huzarenstukje van Dafne Schippers bij het WK Atletiek in Bejing al volledig aan onze trekken te zijn gekomen, werd er even later in de Spaanse Sierra Nevada door een nog niet eens zo bekende Nederlandse wielrenner ook een ongekende prestatie verricht. Je moet er met je neus bovenop hebben gezeten via Eurosport of de VRT om de bewieroking van de eclatante zege van Bert Jan Lindeman te kunnen geloven of op zijn juiste waarde lindeman-568x819te schatten. De zevende etappe van de Ronde van Spanje, de Vuelta, beleefde in de slotklim van de Alpujarra, op de top waarvan ook de finish lag, een apotheose van het soort waar de wielersport haar attractiviteit aan ontleent. Een thriller, zoals een romanschrijver deze niet verzonnen krijgt, met een climax die zichzelf opbouwt en via vele verrassingen en zijwegen ontvouwt en heldendom en afzien vertoont.

Met in de hoofdrol de Nederlander Bert Jan Lindeman die na een lange ontsnapping uit de tentakels van het jagende peloton met alle kopstukken kon blijven, waarbij hij ook moest afrekenen met zijn medevluchters. Uiteraard ging dat met hangen en wurgen, in de bloedhitte van Zuid – Spanje en onder een zinderende spanning, welke zich steeds verder opbouwde op de hellingen van die berg en op de wegen tussen de Andalusische witte stadjes. En omdat dat ook nog eens indringend in beeld werd gebracht door de Spaanse televisie, waren alle voorwaarden aanwezig om mij als wielerliefhebber aan de buis gekluisterd te krijgen, op het puntje van de stoel, waaruit ik opveerde en opsprong toen die thriller haar ontknoping kreeg, met Bert Jan Lindeman als winnaar. Want je houdt van die sport of niet en je bent ook nog eens Nederlander, die plotseling chauvinistisch blijkt. Omdat we namelijk al te lang op zo’n succes in een grote ronde of bij een kampioenschap hebben moeten wachten. Vandaar. En verder moet je het gewoon zelf gezien hebben, om dit allemaal te geloven. Wat voor mij uiteraard ook de aanleiding is om Bert Jan Lindeman te plaatsen in mijn portret van de dag.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Portret van de dag en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De dag van Bert Jan Lindeman

  1. Rob Alberts zegt:

    Door drukte op mijn werk gaat (sport) nieuws even aan mij voorbij.

    Leuk om dan via jouw blog dit leuke sportieve nieuws mee te krijgen.

    Sportieve groet,

  2. sjoerd zegt:

    Tot mijn schaamte moet ik bekennen nooit van hem gehoord te hebben…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s