Preuvenemint en luchtballon

Vanavond wordt de aftrap gegeven voor het Preuvenemint in Maastricht, met als plaats van handeling het Vrijthof. Het zal om en nabij de vijfendertigste editie van dit evenement zijn dat in de loop der jaren alleen maar minder een Limburgse of Maastrichtse signatuur heeft gekregen. Waar het wel voor doorgaat, wordt alsmaar ondoorzichtiger en is slechts nog te bepalen aan de hand van een verdwaalde voorbeschouwing in de krant. Op de plek zelf is er, merkte ik gisteren, nauwelijks tot geen zicht te krijgen op de plaats waar dit drank – en culinaire festijn gaat plaats vinden. Dat terrein is afgebakend met manshoge schuttingen terwijl de enkele opening daarin is afgeplakt met dat vreselijke, zwarte bouwplastic. Waardoor de suggestie wordt gewekt dat in dat verborgene wel iets heel exclusiefs staat te gebeuren. In elk geval wel zo uitzonderlijk dat geen enkele Limburger daar nog warm voor te krijgen is en dat alleen maar minder zal worden naarmate daar meer het etiket van netwerkevenement op wordt geplakt. Alsof ons ons daar ontmoet en het daar alleen maar te doen is voor alle old boys. Met besloten borrels of een zogenaamde Preuvenemeet waarvoor een entree van 85 euro betaald moet worden.

Om dus afgezonderd van het ‘gemene volk’ een vorkje te kunnen prikken met een vermeende kollega – hot shot, die er uiteraard ook is om zaken te doen en zijn gedachten en plannetjes links en rechts in de week te zetten. Je moet er maar in geloven en als je erin gelooft dat zo’n schijnvertoning, want meer is het niet, zin en betekenis heeft, dan ben je er ook om er te zijn en gezien te worden en om je cv en netwerk nog meer omvang te geven zonder dat de inhoud er ook maar een kubieke millimeter door groeit. Een luchtballon dus, dat Preuvenemint, waar de vertegenwoordigers van serieuze Limburgse bedrijven zich niet verwaardigen om er zich te laten zien. Omdat van business to business op een andere wijze zaken wordt gedaan. In elk geval niet bij de dorpspomp of een biertap op een lokaal plein, waar scharrelaars en klein bier meer op hun plaats zijn en zich dat daar ook voelen. Buiten ieders zicht. Want zie maar eens op dat Preuvenemint nog anderen dan hen tegen te komen, nu het grote publiek zich meer en meer van dit evenement afkeert, want er niks te zoeken heef. Omdat het zichzelf alleen maar kwijt raakt en verder niemand vindt of ontmoet behalve dan die dagjesmensen die geloven dat dit het Bourgondische Limburg is, waarvoor heel veel euro’s betaald moeten worden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Preuvenemint en luchtballon

  1. sjoerd zegt:

    Ik ben er nog nooit geweest en zal er ook nooit komen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s