Zomergast Annejet v.d. Zijl

Pretentieloos. Dat is misschien wel de beste typering voor Annejet van der Zijl, die gisterenavond als ‘Zomergast’ mocht fungeren. Ze deed gewoon en vond dat ze daarmee al gek genoeg deed. Wat tot uitdrukking kwam in haar stellingname dat ze beslist niet over alles een mening had en ook niet wilde hebben. Zoals zij ook niet de aanvechting bezat om alles te weten te komen of de behoefte had om alles te begrijpen. Omdat begrenzingen volgens haar helemaal niet lastig hoefden te zijn. Vandaar dat ze zich in haar schrijverschap beperkte tot non – fictie omdat ze zich niet in staat achtte om met haar fantasie de rijkdom en veelvormigheid van de werkelijkheid te overtreffen. In welke beperking dus haar meesterschap schuil ging en met welke erkenning zij een sfeer van toegankelijkheid teweegbracht waar presentator Wilfried de Jong zich zichtbaar bij op zijn gemak voelde. Op zijn tenen staan en boven zijn macht grijpen werd nu eens niet van hem verwacht, nu het immers niet om weidse bespiegelingen en abstracte vergezichten bleek te gaan.

Met als gevolg dat deze aflevering van Zomergasten zijn drie uur op een aangename wijze volmaakte en prettig naar de hoofdfilm kabbelde zonder dat het op enig moment aan inhoud ontbrak. Omdat het, zo bleek, aan Annejet van der Zijl alleszins was toevertrouwd om wat er toe deed en gewicht had op een toegankelijke wijze te bespreken of aan de orde te stellen. Bij elk fragment had ze een zinnig en begrijpelijk verhaal te vertellen en waren haar kanttekeningen stuk voor stuk relevant als ze al niet een nieuw licht op de respektievelijke onderwerpen wierpen. Of het nu om de inzichten van Pim Fortuyn ging of om het bloedbad in Noorwegen van een paar zomers terug dan wel om Annie M.G. Schmidt, ze kwam met haar eigen kijk op de respektievelijke dingen zonder daarbij hoog van de toren te blazen of zichtbaar van haar eigen gewicht om te vallen. Gewoon bij de basis, dat was haar plek. Waardoor deze vijfde uitzending van ‘Zomergasten’ in dit seizoen informatief en tegelijk ook verstrooiend was, met een warme en plezierige gast in de hoofdrol, in de persoon van biograaf en historica Annejet van der Zijl.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Zomergast Annejet v.d. Zijl

 1. Mack zegt:

  Eens. Alleen drie uur is me gewoon te lang tegenwoordig. Maar de onderwerpen die je noemt heb ik gezien.

 2. sjoerd zegt:

  Ik snap niet dat je er iedere keer naar kijkt als het merendeel, nu toevallig niet, tegenvalt. En dan ook nog eens drie uur lang…

  • robschimmert zegt:

   De eerste aflevering heb ik niet gezien, een aflevering was ik na een half uur zat, twee afleveringen, die van vorige week en gisterenavond waren de moeite waard en over de tweede aflevering met de schrijver Peter Buwalda was ik neutraal in mijn oordeel. Daarom kijk ik dus….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s