Een expositie van Joseph Kerff

Van 23 augustus tot 27 september wordt in de bovenzaal van het Museum Land van Valkenburg aan de Grotestraat in Valkenburg zelf een expositie gehouden van het werk van de Heerlense schilder en tekenaar Joseph Kerff (1943). Het is een tentoonstelling die ieders belangstelling en bezoek verdient. Ze past ook geheel in het beeld van dit lokale museum dat zichzelf steeds meer op de kaart zet met een aantal aktiviteiten die zonder meer opvallen en de bezoekersaantallen ook doen toenemen. Omdat ik een begunstiger ben van dat museum, doet mij dat dus goed en vestig ik ook met des te meer genoegen de spotlights op het werk van Joseph Kerff, dat beslist niet alleen wil behagen, maar evenzeer vragen stelt en oproept, alsook tegendraads oogt. De controverse wordt door hem niet geschuwd, wat ook inherent is aan de invalshoek van de kunstenaar, aan wie het engagement en de maatschappelijke betrokkenheid als het ware kleven.

Menselijke en actuele thema’s drijven Kerff, roepen bij hem ook emoties op die dus hun weerpiegeling vinden in zijn tekeningen en schilderijen. Met angst, woede en ironie als grondtonen daarin. Omdat zijn thematiek zo herkenbaar en tegelijk transparant was, kon het ook dienen als illustratie in boeken en bundels van geestverwanten in de Nederlandse literatuur zoals Gerard Reve, Gerrit Komrij en de Heerlense dichter Leo Herberghs. Waarmee de betekenis en urgentie van Joseph Kerff al genoegzaam is geduid en in feite nog extra de aandacht moet worden gevestigd op zijn tekeningen die uitgevoerd zijn in acryl en op papier en welke van een dusdanig gehalte zijn dat je er als kijker alleen maar gebiologeerd naar kan blijven kijken en dus een bezoek aan dit Valkenburgs museum beslist de moeite waard maken.

kerff4Joseph Kerff  'De das'kerff 3kerff 2

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s