De vermaledijde Geulpoort

Er moet mij nog iets van het hart nadat ik gisteren even door Valkenburg heb gelopen. Ik nam er wat tijd om het nieuwe hart van die plaats te bekijken en met name de wijze geulpwaarop getracht is om haar verleden als vestingstadje in ere te herstellen. En eerlijk is eerlijk. Een groot deel van die, noem het maar, restauratie, mag beslist geslaagd genoemd worden. Zoals de nieuwe staat van het Halderpark met het bijbehorend kasteel, de kademuren van de Geul en de loopbruggetjes die daarover zijn aangebracht, en ook het Theodoor Dorrenplein. Stuk voor stuk niets op aan te merken. Blijft evenwel over het pièce de résistance, de volledig herbouwde Geulpoort, die op een pijnlijke wijze in het fraaie herstelde geheel uit de toon valt, als fondant en kitsch tegelijk oogt en haar bestemming in de Efteling of bij Disney lijkt misgelopen. Reden waarom ik vind dat dit idiote verzinsel met de grond gelijk gemaakt en tot de laatste steen toe afgebroken moet worden. Wat ik hier op gezette tijden zal blijven herhalen in de hoop dat het er ook echt eens van komt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De vermaledijde Geulpoort

  1. sjoerd zegt:

    Erger vind ik de verkeerssituatie in dat toeristendorp. Als van Hulsberg af komt kom je er bijna niet in op sommige momenten. Meestal pak ik dan ook de weg binnendoor via Arensgenhout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s