De handen in de zakken?

Waar het op duidt weet ik werkelijk niet. Maar dat er sprake is van een opmerkelijk verschil in gedrag dat mannen en vrouwen soms kunnen vertonen, staat als een paal boven water, zonder dat dan echt duidelijk is waarom dat verschil er is. Laten we de koe eens bij de horens vatten en het beestje bij de naam noemen. De afgelopen dertig, veertig jaar is het dragen van broeken door vrouwen op een stormachtige wijze toegenomen. De jurk en de rok hebben het duidelijk daartegen moeten afleggen. Het zal wel iets met gemak en behaaglijkheid te maken hebben. Het is in elk geval zo dat de broek het dominante kledingstuk is geworden, terwijl tegelijkertijd het verschil tussen de zogenaamde herenpantalons en die voor vrouwen nagenoeg is weggevallen. Met dien verstande dat mannen nog over een achterzak kunnen beschikken, maar dat verder alles voor iedereen als het om broeken gaat van hetzelfde laken een pak is geworden, zelfs als het de kleuren ervan betreft. Waardoor ook meteen dat opvallend verschil in gedrag tussen mannen en vrouwen aan de dag treedt. Want waar mannen over het algemeen gretig van hun broekzakken gebruik plegen te maken om hun handen een plaats te geven, om ze kwijt te kunnen, blijkt er bij vrouwen doorgaans daar geen enkele aanvechting toe te bestaan.

Ik heb tenminste nog nooit een vrouw gezien die die uitgezakte houding aannam met de handen diep in de zakken gestoken. Nee, dan de mannen bij wie het bijna een natuurlijke houding is geworden. Bij stilstand moeten hun handen blijkbaar ergens gelaten worden om een beetje houding of het gevoel daarvan te hebben. Dus verdwijnen de handen in de beide broekzakken, zakt de rug tegelijk wat in en ontstaat voor de betreffende man kennelijk de positie waarin hij zichzelf is en zich op zijn gemak voelt. Waarbij voor hem buiten beschouwing blijft of het allemaal wel oogt. Omdat hij zich zeker voelt en hij zijn handen plus armen in het gerede heeft gebracht en daarmee die staat van hulpeloosheid die in hem is gevaren, kwijt is geraakt. Wat op hetzelfde moment die dwingende vraag oproept waarom vrouwen die strijd met hun ledematen en de beelden van zichzelf niet hoeven aan te gaan en dus hun handen gewoon laten wapperen zonder ze in de broekzakken te stoppen. Want het is toch zeker een verschil dat opmerkelijk genoemd mag worden?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De handen in de zakken?

 1. Rob Alberts zegt:

  Mijn broekzakken zitten ook altijd vol. Terwijl ik nooit een handtas draag.

  Ja, verschillen zullen er altijd blijven.

  Zonnige groet,

 2. Ernst zegt:

  Leuke anekdote over broekzakken:
  Een dienstplichtig soldaat staat tijdens een pauze tegen een muur geleund met sigaret tussen de lippen en handen diep in de zakken. Een korporaal corrigeert hem als volgt: ‘Hé, soldaat, als je zakken uitscheuren vallen je klauwen te pletter!’
  Groet, Ernst

 3. sjoerd zegt:

  Dames praten met hun handen, dat hebben wij iet nodig…

 4. hanneke zegt:

  Ook damesbroeken hebben vaak achterzakken. Ik heb er in elk geval niet zonder.
  Vrouwen hebben ook wel eens een of twee handen in hun zak(ken), maar ze zakken daarbij niet in. Ik ben het dus als gewoonlijk niet eens met je observatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s