Poppenkast om de Gouden Koets

De poppenkast die de monarchie per definitie is, ziet telkens weer kans om zichzelf te overtreffen, zonder dat er een haan naar kraait. Het hoort er kennelijk bij, het is ons lot, dus halen we de schouders weer eens op bij het volgende vertoon dat dus identiek is aan het modern koningschap en dat daarom ook ingebakken is in ons staatsbestel, in onze rechtstaat en democratie. Hoewel het natuurlijk over de gehele breedte ermee vloekt, op de meest vreselijke manier. Want vertel maar eens hoe alle pracht en praal waarmee de monarchie en de erfopvolging gepaard schijnen te moeten gaan, zich verhoudt met de kern van de democratie. Ik weet het niet, maar we doen het er dus mee en we willen het ook nog eens. Wat echter niet wegneemt dat alle franje en fratsen die bij het koningschap dus in volle hevigheid geslikt moeten worden, zich tot in het absurde toe manifesteren. Zoals dat ons nu weer wordt voorgekookt met alle heisa rond de gouden koets, dat ding waarmee de koning die ene keer per jaar in september een tochtje van vijfhonderd meter door Den Haag maakt. Dat ding moet dus tot in de eeuwigheid blijven, alleen maar voor die malle optocht naar de Staten Generaal op de derde dinsdag in september. En is daarom nu aan groot onderhoud toe. Logisch als er zoveel uren en kilometers mee worden gemaakt……

Dus gaat – ie nu voor zo’n drie, vier jaar op de smeerbrug om weer helemaal opgeknapt te worden. Andere koek dan een beurt bij een auto, ook als het het duurste model is. Nee, hier gaat het om het exclusieve, gouden vervoermiddel voor iemand die staatshoofd is, koning nog wel, zodat die met handschoenen en microscopen en alle behoedzaamheid moet worden aangevat en geen vierkante centimeter ervan over het hoofd mag worden gezien. Dat heet toewijding en accuratesse die wordt betracht om de koning zijn gerief te bezorgen gedurende dat jaarlijkse ritje van vijfhonderd meter. Een te lanceren satelliet, een hartpatient ondervinden minder aandacht dan de tijd die wordt uitgetrokken om deze koets in goede orde terug te krijgen, een rijtuig dat nota bene meer dan honderd jaar oud is en onmogelijk state-of-the-art genoemd kan worden. Vanwaar toch al dit gedoe, deze omhaal, die dan wel in de begroting van de Dienst van het Koninklijk Huis schijnt te passen, maar die met recht de vette onderstreping van de stelling is dat de monarchie per definitie poppenkast is, waar niemand om heeft gevraagd, maar waar maar niet mee gestopt lijkt te kunnen worden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Poppenkast om de Gouden Koets

 1. math zegt:

  Maar als de versnellingsbak van dat ding helemaal uit elkaar moet, en de motor gereviseerd dan is er toch wat tijd mee gemoeid. Ik denk haast dat de fabrikant en dealer waarschijnlijk op de fles zijn. Dus zo eenvoudig is het nu ook nog niet om aan vervangende onderdelen te komen.
  Bovendien wanneer premier Rutte ons probeert wijs te maken dat het heffen van belasting bij Willem en Max zo’n onmogelijke klus is, dat we er maar beter vanaf kunnen zien, vraag ik me af of hij als geschiedenisleraar de Griekse begrotingsbalans kan lezen. Bovendien kun je die drie maanden doorbetaalde vakantie van de 150 vakantiegangers toch niet voor zoiets verzieken. Wanneer zouden ze weer gaan beginnen?

 2. sjoerd zegt:

  Verkopen aan de eerste en de beste turk die voorbij komt. Verdien je er zelf wat aan en die turk ook. Die hebben een ware handelsgeest, Gaan ze in het vervolg maar met een pausomobiel… Die staat ook nog ergens opgeslagen. Ook maar 500 meter mee gereden…

 3. hanneke zegt:

  Uit elkaar halen, kijken wat er gerecycled kan worden en de rest in de grote afvalbak kieperen.

 4. Dhyan zegt:

  Ze doen maar, ik struikel alleen over de exorbitant hoge kosten van dat koningshuis waarvan ook nog eens decadente buitenplaatsen (kunnen) worden aangekocht, een budget dat omhoog ging toen van heel Nederland in verband de recessie verwacht werd de broekriem vors aan te halen.

  De rijken hebben totaal geen idee hoe het met de minder bedeelden gesteld is en lezen de troonrede alsof het ons allen hevig treft dat we nog maar drie keer in plaats van vijf keer op vakantie kunnen naar verre exotische oorden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s