Prof. dr. tabaksontmoediging

Ook zoiets opmerkelijks maar kennelijk aan de orde van de dag omdat het niet de eerste keer is dat het mij met verbazing sloeg. Ik heb het over de plaag van leerstoelen die bij bosjes aan universiteiten worden vergeven en waar zo maar een professoraat aan verbonden kan worden. Met uiteraard een honorering die bij de status van zo’n baan past. Omdat ik niet beter weet en er eigenlijk van uitga dat die onderwijsinstellingen slechts kunnen bestaan van overheidsbijdragen, begrijp ik het allemaal niet zo best en dreig ik ook echt de draad kwijt te raken. Want het kan toch niet zo zijn dat ons belastinggeld besteed wordt aan allerlei hobbies die waarschijnlijk niet verder gaan dan de belangstelling en het enthousiasme van die ene man of vrouw, die, zo lijkt het, aan de praat en van de straat moet worden gehouden? Waarvoor dus zo’n leerstoel wordt ingericht binnen het kader waarvan dan onderzoek plus onderwijs mogelijk wordt op een of ander deelgebied dat je als gemiddelde burger nog niet verzonnen krijgt. En als het dan incidenten waren, was het wat mij betreft nog tot daaraan toe.

Maar de fantasieën en verzinsels blijken zich met gemak binnen de Nederlandse wetenschappelijke wereld aaneen te kunnen rijgen, zonder dat er ook maar iemand is die naar de zin van dat alles vraagt. Dus doe ik het maar zonder de illusie te hebben dat ik de eerste ben die deze kat de bel aanbindt. Want een roepende in de woestijn van universiteiten en alles dat zich daaromheen bevindt, zal ik toch niet zijn? Desalniettemin waag ik het erop, nadat ik al die studies en leerstoelen over emancipatiezaken en gendervraagstukken met de oneindige reeks van varianten erop nog net heb kunnen behappen en verstouwen, maar waardoor bij mij wel langzamerhand de maat aardig vol is beginnen te raken. Vandaar dus mijn prangende vraag die voortkomt uit een opgekropt gemoed, wie het op de Universiteit van Maastricht in zijn hoofd heeft gehaald om daar over te gaan tot de instelling van een leerstoel voor tabaksontmoediging, met daaraan verbonden, waarschijnlijk voor het cachet en de statuur, een heus professoraat. Volgens mij zijn ze daar in Maastricht echt knettergek geworden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Prof. dr. tabaksontmoediging

  1. Emigrant zegt:

    Het betreft waarschijnlijk een zog. ‘bijzonder hoogleraarschap’ – dat kost maar een paar centen.

  2. Mack zegt:

    Zou een roker dat kunnen worden?

  3. hanneke zegt:

    Bijzonder hoogleraren worden niet door de universiteit betaald (maar door bijvoorbeeld stichtingen, fondsen, bedrijven) en worden vaak maar voor beperkte tijd benoemd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s