De massaliteit van Sail

Alles tot ieders dienst, maar verbazing en verwondering blijven gelukkig nog een wezenlijk bestanddeel van mijn bestaan en worden tot mijn genoegen ook nog regelmatig gevoed. Stel je toch voor dat je nergens meer van kon opkijken. Of zou het zo maar kunnen zijn dat dat met het vorderen der jaren alleen maar toeneemt omdat je toch langzamerhand uit het hart van de samenleving verdwijnt als je bijvoorbeeld niet meer actief bent op de arbeidsmarkt en je zicht op c.q. de voeling met de waan van de dag en de geest van de tijd daardoor stilaan geringer wordt? Antwoorden op deze vragen heb ik niet, die zich wel alsmaar prangender aan mij voordoen als er van alles aan mij voorbijtrekt waarvan het belang, de lol dan wel de strekking mij in feite ontgaat. Ik snap het vaker niet, heb er steeds minder mee, met dus een toenemende graad van verwondering. Zoals nu weer over alle voorpret en ophef die er kennelijk hoort bij een volgend evenement dat zijn waarde en betekenis zo te zien en te horen uitsluitend ontleent aan de verwachte bezoekersaantallen. Want daar gaat het eigenlijk telkens alleen maar om als ik weer een voorbeschouwing of promo hoor over Sail Amsterdam, dat van 19 tot en met 23 augustus wordt gehouden en dat naar verluidt wel twee miljoen bezoekers zou gaan trekken.

Een gezellig vooruitzicht in elk geval en prettig om te weten dat je op een van die dagen niet eenzaam en alleen zult zijn op een plekje aan of rond het Amsterdamse IJ. Ieder zijn lol. Is helemaal niets op tegen, zoals ook niemand zich kan verzetten tegen mijn verbazing over het feit dat zovelen blijkbaar de moeite willen nemen om veertig van die zogenaamde windjammers te zien, die gezamenlijk best een spectaculair plaatje zullen maken. Wat dan in feite in mijn ogen de enige attractie van dat Sail Amsterdam is omdat al die schepen verder gewoon, dus met hun tuigages, op elkaar lijken. Maar dat kan toch niet de reden van zo’n urenlang bezoek zijn dat verder slechts kan bestaan in het gedurende al die tijd slenteren en drentelen over kades? Of zouden al die dagjesmensen getriggered zijn door de massaliteit, de omvang van Sail, en door het verlangen daar ook bij geweest te zijn, bij dat evenement dat belangrijk was omdat er miljoenen getuige van waren? Van mij mag het allemaal, zoals ik ieder het zijne gun, maar waarbij ik soms, zoals bij Sail, niettemin hogelijk verbaasd en verwonderd blijf. Wat, naar ik aanneem, evenzo mag.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De massaliteit van Sail

 1. Mack zegt:

  Maanden geleden maakten ze al reclame op de radio, over dat er nog plekken waren voor bedrijven om zo hun klanten te paaien. Nou, dan weet ik het wel. Dan heeft het al niks meer te maken met het bootjes kijken.

 2. Rob Alberts zegt:

  Is de drukte met Sail echt te vergelijken met het IJ tijdens de Gouden Eeuw?

  Vriendelijke groet,

 3. sjoerd zegt:

  Alles wordt tegenwoordig uit zijn verband getrokken lijkt het.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s