Nieuws in komkommertijd

Costa Rica, Minnesota en Frankrijk hebben deze keer het nieuws geleverd dat zo kenmerkend heet te zijn voor de thans heersende komkommertijd. Maar regelmatige lezers weten wel beter, namelijk dat je het hele jaar door deze berichten uit de marge kunt peuteren en vergaren. Zij het dat in de zomermaanden die randen van het nieuws opeens stukken breder blijken en dan veel meer van deze overbodigheden leveren.

De driejarige James Tufts mag zich burgemeester noemen van het kleine plaatsje Dorset in de Amerikaanse staat Minnesota. James treedt in de voetsporen van zijn zesjarige broer Robert, die het burgemeesterschap van Dorset eerder al twee jaar bekleedde. Dorset telt 22 inwoners, die ieder jaar tijdens een feestelijke bijeenkomst een nieuwe burgemeester benoemen. Iedereen kan bij die gelegenheid zijn of haar naam op een lootje zetten waarna een nieuwe burgemeester uit de bus komt. Democratie in extremis dus. Robert heeft al wat advies aan zijn broertje gegeven en hem gezegd om vooral vriendelijk te zijn als hij met mensen spreekt en ook geen vieze woorden te gebruiken. De moeder van de twee jongens is trots op haar zoons. De oudste heeft zijn burgemeesterschap benut om geld in te zamelen voor het Ronals McDonald – huis en ook de jongste zou soortgelijke plannen hebben. Iedereen kan dus burgemeester worden in Dorset. Waardoor een vierjarige jongen uit Chicago deze twee broertjes al voor kon gaan.

De ouders van een driejarig meisjes zijn vergeten om hun dochtertje na een stop op de snelweg mee te nemen op vakantie. Pas na tweehonder kilometer rijden had het Franse echtpaar door dat ze hun dochtertje waren vergeten. Zij ontdekten dit door een radiobericht waarin de Franse politie meldde dat ze een driejarig kindje hadden gevonden op een rustplaats bij Loriol, dat ten zuiden van Valence ligt. Het meisje werd gevonden door andere vakantiegangers waaraan het vertelde dat ze met haar ouders op vakantie naar de zee ging en dat ze hun auto had zien wegrijden. Het Openbaar Ministerie in Valence bekijkt de zaak verder en beslist vervolgens of er een vervolging tegen de ouders ingesteld moet worden.

Bewakers van een gevangenis in Costa Rica hebben een duif gevangen die werd gebruikt om cocaïne en cannabis naar binnen te smokkelen. De drugs zaten in een klein dichtgeritst zakje dat om de borst van de duif was gehangen. De vogel had minstens veertien gram cocaïne en zeker dezelfde hoeveelheid cannabis bij zich. Volgens Costaricaanse media hadden de drugs een straatwaarde van ongeveer 250 euro. Bewakers van de gevangenis La Reforma in San Rafael, in de provincie Alajuela, zagen de duif landen op de binnenplaats. Daar wisten ze het dier te pakken te krijgen. Volgens een woordvoerder van de gevangenis waren de drugs bedoeld voor een gedetineerde die de duif mogelijk heeft geleerd om als koerier te fungeren. De directeur van de gevangenis zei dat de vangst van het dier aantoont dat he land waakzaam moet zijn voor drugshandel en dat smokkelaars voortdurend inventief zijn om hun handel te kunnen bedrijven. Met nu de inzet van duiven, waar in het verleden honden en katten daarvoor werden gebruikt. Helemaal nieuw is het gebruik van duiven voor deze doeleinden niet. Want zulke voorvallen deden zich ook al voor in 2011 in Colombia en in 2013 in Argentinië. De duif zelf is meegenomen naar een dierentuin, waar hij naar verwacht wordt de rest van zijn leven achter de tralies zal doorbrengen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nieuws in komkommertijd

  1. sjoerd zegt:

    Die duif wordt wel heel zwaar gestraft…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s