Inspector Lewis in de hoofdrol

De vaste bezoeker van dit weblog weet inmiddels dat ik niet veel op heb met wat er zoal op onze televisiezenders wordt vertoond. Ik ben ermee gestopt om aan die kritiek nog uiting te geven. Omdat het niet helpt en permanent volgehouden negativisme averechts en zelfs als een boemerang kan werken. Vandaar dat ik er al een tijd voor heb gekozen om slechts uitzendingen en programma’s die ver boven de middelmaat uitsteken en waar ik enthousiast van word, onder de aandacht te brengen, met gebruikmaking van de loftrompet als er aanleiding tot zulke uitbundigheid bestaat. En verder laat ik alles wat in mijn ogen brandhout is, voor wat het is en besteed er dus geen energie en tijd aan. Omdat vergeten dan beter is. Maar gelukkig doen zich elke week nog altijd van die gelegenheden voor die je weer goede moed geven en wat geloof terug bezorgen. Het blijven nog wel uitzonderingen die daarom dus des te meer plezier aan mij verschaffen op die momenten dat ik wel televisie kijk. Zoals afgelopen woensdag toen ik onverwacht en ongevraagd in aanraking kwam met een anderhalf durende film die werd vertoond in het kader van KRO’s Detectivemaand. Ze was van Britse makelij en geproduceerd door de BBC. De hoofdrol werd vervuld door inspector Lewis, die eens de assistent van inspecteur Morse lewiswas, toen deze nog leefde. Naar goed Engels gebruik, dus gebaseerd op haar typische detectivetraditie, was het verhaal waarin Lewis centraal stond, opgebouwd uit diverse lijnen die op gezette tijden met elkaar verknoopt werden.

Waardoor je als kijker eigenlijk steeds op het verkeerde been werd gezet bij de zoektocht naar de clou van de hele geschiedenis en je permanent op dwaalsporen werd gebracht op weg als je was naar de ontknoping plus de ontmaskering van de dader. In deze aflevering zag ik mijzelf drie tot vier keer van standpunt veranderen doordat er opeens nieuwe invalshoeken werden getoond. Waarmee meteen gezegd is dat je de compositie van dergelijke detectives dus met een gerust hart kan overlaten aan Engelse scenaristen, zoals degenen die er vorm aan moeten geven, regisseurs, cameralieden, acteurs evenzo om een boodschap gestuurd kunnen worden. Noem maar eens een film uit de BBC – koker die niet perfect in beeld is gebracht en bovendien uitblinkt door schitterend spel en een casting die helemaal klopt. Deze aflevering van Inspector Lewis vormde daar geen uitzondering op, met name dankzij het acteren van de twee acteurs die de rol van inspector Lewis en zijn assistent speelden. Overtuigend, maar tegelijk met een knipoog, zoals met name in hun dialogen te zien was. Dus niks geen hardcore thriller, maar een spannende film met een luchtige toon en ‘the tongue in cheek’ dus, die je niettemin aan de buis wist te kluisteren zonder dat je je geteisterd hoefde te voelen. Ze amuseerde, onderhield. Wat toch ook de bedoeling is van tv kijken.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Inspector Lewis in de hoofdrol

 1. Margo zegt:

  Lewis en inspector Morse kijk/keek ik graag. Ook begrijp ik er af en toe niets van, maar dat is mijn gebrek! šŸ™‚

 2. sjoerd zegt:

  Ik hou van die echte Engelse humor in dit soort detectives, midsummer murders vind ik ook een prima serie.

 3. hanneke zegt:

  Zij het dan dat de aflevering van afgelopen woensdag al eens eerder was uitgezonden. Volgens de aftiteling was het er een uit 2007.

 4. Ximaar zegt:

  Toevallig gezien, maar het kon me niet boeien. Met Morse vond ik het aantrekkelijker. Dwz Morse had een betere (academische) opleiding en kon zich beter in Oxford (waar het zich in en rond afspeelt) mengen. Hij had daarnaast af en toe een vervelend en onbetrouwbaar karakter en maakte zker niet altijd vrienden, wat bij dat gebied hoort. Lewis is een betrouwbare knul uit het noorden (Newcastle) en kan dus niet zomaar de rol van Morse overnemen. Dat voegt niet. Zijn hulpje kon evenmin Morse qua karakter goed opvolgen en daarmee kon het mij niet zo boeien als voorheen Morse. Ze hadden beter iets totaal nieuws kunnen bedenken dan deze slappe doorstart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s