Een falende Zomergast

De uitzending van VPRO’s Zomergasten van afgelopen zondagavond met Simone van Saarloos als middelpunt heeft nogal wat reuring veroorzaakt op de sociale media. Met een vloed van uiteenlopende standpunten en tegenovergestelde meningen. Zodat het voor de hand ligt dat ik tussen al dat verbale geweld ook mijn geluid daarover laat horen. Waarbij meteen gezegd moet worden dat mijn opinie gebaseerd is op de eerste helft van de uitzending die ik overigens al met moeite uitgezeten kreeg met een van Saarloos die nauwelijks te volgen was en bovendien dat volgen al behoorlijk moeilijk maakte met haar voortdurend gekwebbel, waar zelfs bij goed luisteren geen touw aan vast te knopen was. Een hele zit om daar dus bij te blijven. Maar gelukkig deed zij de deur dicht en gaf ze mij het gemakkelijkste argument om af te haken met haar commentaar op de vertoning van volkomen overtrokken en zinloos geweld dat te zien was in een fragment uit ‘Kill Bill’ van regisseur Quentin Tarantino, met in de hoofdrol Uma Thurman. Want toen zij haast met onverholen trots verkondigde best te genieten van dat in die film gepleegde redeloos en gruwelijk geweld, van die doelloze perversiteit, was ik klaar met het programma en met deze hoofdpersoon, die mij daarmee in mijn twijfels over de keuze voor haar als zomergast onomwonden bevestigde.

Want wat kon zij nou voor behartenswaardigs te vertellen hebben gezien haar schrale cv? En was er werkelijk niemand meer te vinden in de wereld van het bestuur, de kunst, cultuur, wetenschap die meer dan zij te vertellen kon hebben? Een zwakke beurt dus van de VPRO en de samenstellers van dit programma, die daarmee alleen maar de trend van de afgelopen jaren versterkten, namelijk dat “Zomergasten” in kwaliteit achteruit aan het hollen is, niet echt spannend meer oogt en afglijdt naar het punt waarop het zichzelf alleen maar aan het overleven is. Wat niet in de laatste plaats ook te danken is aan de weinig overtuigende presentatie van Wilfried de Jong, wiens zwakte in deze aflevering van dat ooit nog zo spannende programma bijna dramatisch tot uitdrukking kwam omdat hij van Saarloos maar liet doorbazelen en – keuvelen en zo de sfeer en de toon van de uitzending uit zijn handen liet glippen. Nog meer dan bij vorige gelegenheden, waarin dat ook al zichtbaar werd, faciliteerde hij alleen en leunde hij voor de rest in passiviteit achterover, de kijkers aan hun lot en van Saarloos overlatend. Met deze mislukking en irritatie bij mij tot gevolg plus het verkregen inzicht dat het zo niet met ‘Zomergasten’ verder moet gaan. Omdat het dan toch spoedig ten dode zal zijn opgeschreven, met die Simone van Saarloos als een opvallende en irritante nagel aan de doodskist van dat programma.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een falende Zomergast

 1. sjoerd zegt:

  Ik vind Kill Bill ook een van de betere films, heerlijk die slachtpartijen in die film. Redeloos en gruwelijk moet je voor naar oorlogen zoals in sebrenica… Dit is puur genieten, net omdat het niet echt is…

 2. Mack zegt:

  Laten we hopen dat de VPRO dit leest. Zomergasten mag inderdaad wel een beetje zorgvuldiger zijn.

 3. nielshagen zegt:

  Ik vond het juist fantastisch. Eindelijk iemand die er voor uit durft te komen geen antwoorden te hebben. Juist de twijfel voerde de boventoon. Als filosoof kan ik dat zeer waarderen!

  https://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/33391_kauwen_op_een_voedzame_maaltijd_met_simone_van_saarloos/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s