Het verleden van Finsterwolde

Op zaterdagen wordt hier normaliter een greep van berichten uit de marge van het grote nieuws gepubliceerd. Met meestal de verrassende en curieuze uitwassen van het menselijk gedrag als middelpunt. Vandaag iets heel anders, hoewel zeker zo opvallend en zeker niet alledaags. We liepen er tegen aan tijdens ons verblijf in Groningen, de begraafplaats van Finsterwolde met haar omvang en stijl die ver uit gaat boven de omvang van het dorp en daarom onze aandacht trok en nu de aanleiding vormt voor een korte uiteenzetting erover.

Finsterwolde heeft een hoogstaande grafcultuur welke tot uitdrukking komt in het zorgvuldig aangelegde kerkhof dat dan ook oogt als een park. Dat is het resultaat van de 077aandacht die vooral in het laatste kwart van de negentiende eeuw werd besteed aan de wijze waarop de doden werden begraven. Voor de aanleg van het nieuwe kerkhof werden huizen in de omgeving opgekocht en gesloopt zodat het terrein een aaneengesloten geheel kon gaan vormen. Er werden nieuwe bomen en heesters geplant en de begraafplaats kreeg haar vorm onder de handen van een tuinarchitect. Doordat er een speciaal fonds in het leven werd geroepen ten behoeve van het onderhoud van de grafmonumenten en – zerken kon het park in de loop van de tijd uitgroeien tot de huidige omvang. Ook aan de uitstraling van de begrafenissen werd dezelfde zorg besteed. Door aandacht voor de aankleding werd een deftiger uitstraling beoogd. Het dorp Finsterwolde was namelijk erg welvarend door de graanbouw op de aangrenzende Dollardklei.

Dat kwam tot uiting in de vele grote herenboerderijen die het dorp telde en waarbij uiteraard ook een dito begrafenis en grafmonument hoorde. Dit pronken, dit uitdragen van die rijkdom riep vanzelfsprekend ook verzet op in deze graanrepubliek die ooit zo 076treffend is beschreven door Frank Westerman in zijn gelijknamige boek. Want de boeren lieten hun arbeiders voor steeds minder loon werken, met als gevolg dat zij tegen die mateloze rijkdom in opstand kwamen en de Communistische Partij Nederland (CPN) juist in Finsterwolde een grote aanhang verwierf. Ook dat opvallende aspect, die andere kant van de lokale geschiedenis is op de begraafplaats terug te vinden in de vorm van het monument ter nagedachtenis van Eltjo Siemens die tijdens een manifestatie in het kader van een staking van landarbeiders in 1929 door een politiekogel gedood werd. Waarmee het op deze bijzondere plaats gestolde verleden van Finsterwolde en eigenlijk van heel Oost-Groningen compleet en fraai verzorgd is en een plekje blijkt dat kennelijk nog nooit ontdekt werd. Want alles rustte er in volkomen vrede…..

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s