Out of the dark

Omdat het de afgelopen dagen hier al genoeg, hoewel wat mij betreft zeker niet tot vervelens toe, over de Griekse schuldencrisis, Tsipras, Europa en de Duitse dominantie is gegaan, blijf ik vandaag toch wat dichter bij huis. Bij wijze van spreken hier om de hoek, als ik aandacht vraag voor een werkelijk aansprekende expositie in het Museum Land van Valkenburg. Het is wat atypisch om juist in het hoogseizoen, als de vakantieperiode op haar hoogtepunt is, de focus te richten op een tentoonstelling welke onder het motto “Out of the dark” wordt gehouden op een plaats die zich in het brandpunt van alle vakantievertier bevindt, namelijk in de Grote Straat met haar keten van terrassen in Valkenburg aan de Geul. Maar dat moet dan toch maar als daar een juweel van expositie wordt gehouden in het kader van het Jaar van de Mijnen en ook nog eens gedurende de hele zomer, tot en met 30 augustus. Zodat voor een breed publiek de mogelijkheid bestaat om in dat museum eens kennis te maken met de geschiedenis van de mijnen in Zuid – Limburg, aan de hand van schilderijen door middel waarvan bekende beeldend Wildschutkunstenaars hebben laten zien wat de plaats van het mijnbedrijf was in dit zuidelijkste puntje van Nederland en nog meer hoe het zich verhield tot haar hoofdzakelijk agrarische en ook pittoreske omgeving.

Fraai werk van in hun tijd en vooral in Limburg geprezen schilders als Daan Wildschut, Harrie Koolen en Guill Serpenti geeft een schitterend beeld van het toenmalig landschap van de Oostelijke – en Westelijke Mijnstreek met steeds de confrontatie tussen traditie en moderniteit, tussen industrie en platteland. En wat deze expositie des te aantrekkelijker maakt, is dat de respektievelijke schilderijen zijn voorzien van informatie over de betreffende schilder dan wel van de beschrijving van de geschiedenis van de verbeelde mijnzetel. En als aanvulling op dit aldus geboden historisch artistiek perspectief op het Limburgs mijnverleden is aan eigentijds kunstenares, Esther de Bont, gevraagd om door middel van tekeningen vanuit het nu daarop te reflecteren. Daaruit zal gedurende het verloop van de tentoonstelling een installatie groeien welke op de einddatum haar definitieve vorm heeft gekregen. Ingrediënten genoeg, heb ik zelf mogen ervaren, voor een werkelijk opvallende, toegankelijke en aansprekende expositie, welke de moeite van een bezoek aan het Museum Land van Valkenburg absoluut waard is. Bijvoorbeeld op zo’n verregende vakantiedag waarvan er in Nederland, dus ook in Valkenburg, genoeg voorkomen en die dan in dit museum zo maar opeens meer dan welbesteed blijkt te kunnen zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s