Herhaalt de geschiedenis zich?

Over de Griekse crisis is hier nog lang niet het laatste woord gesproken. Invalshoeken en aanknopingspunten te over welke om nader commentaar vragen. Zoals bijvoorbeeld de Duitse dominantie die bijna richtinggevend en bepalend lijkt voor de oplossing van dit vraagstuk. Met als gids hun minister van Financiën Wolfgang Schäuble die wel de belichaming van ’s lands chagrijn kon zijn, zonder dat echt duidelijk wordt of daarin ook een portie arrogantie verweven is. Maar zijn daden en handelingen roepen wel dat beeld op en beginnen zowaar de indruk te vestigen dat wat de Duitsers in de Eerste en Tweede Wereldoorlog met wapengeweld niet voor elkaar gekregen hebben, dat zij dat zich nu wel als verworvenheid aanmeten: de suprematie in Europa, en daarmee gepaard gaande het hoogste woord in de politieke en economische besluitvormingsprocessen op het niveau van de EU. En dat allemaal dankzij dat maar niet versagend Wirtschaftswunder dat zich eigenlijk al zo’n vijfenzestig jaar ontrolt, met in het voetspoor daarvan een aantal kleinere Europese landen die daar alleen maar van profiteren en dus wel genadebrood moeten eten. Al decennialang. Met aan de kop daarvan Nederland dat nooit heeft nagelaten om in Europees verband haar machtige Oosterbuur na te papegaaien.

Zoals ook nu weer in het kader van de Griekse crisis gebeurt en waarin Schäuble permanent de ongemakkelijke toon blijft zetten, dus de Grieken alsmaar het mes op de keel zet zonder ook maar een centimeter van wijken te weten, dus bij hen het onderste, en echt het onderste, uit de kan wil halen. Wat zoveel wil zeggen dat alles door hen terugbetaald zal moeten worden en van een schuldverlichting geen sprake kan zijn. En dat komt dus uit de mond van een vertegenwoordiger van een land dat noch na de Eerste noch na de Tweede Wereldoorlog ook maar iets aan herstelbetalingen of aan aflossing van schulden heeft gedaan en zo dus wel erg eenvoudig haar Wirtschaftswunder kon omarmen en uitventen om vervolgens de dominante Europese positie te veroveren. Ook dankzij al die slippendragers, met de Nederlandse politiek voorop. Dat zijn de feiten van dit moment, die tegelijk de vraag oproepen of we dit zo wel moeten willen en of dit de goede basis vormt om het Griekse vraagstuk op te lossen. Te meer omdat Duitse suprematie nog nooit tot iets goeds heeft geleid. Wie een beetje historisch besef bezit, zal daarom moeten voorkomen dat de geschiedenis zich voor de zoveelste keer in alle hevigheid herhaalt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Herhaalt de geschiedenis zich?

  1. Emigrant zegt:

    Ik denk dat Merkel haar minister Schäuble straks wel even de mond snoert. Is al vaker gebeurd.

  2. L zegt:

    Nou ja, na de Erste wereldoorlog werd Duitsland nu juist wel veel te zwaar afgeknepen, met de Tweede als gevolg. Maar dat zou ze juist meer historische besef moeten geven wat dat betreft.

  3. sjoerd zegt:

    De Grieken hoeven alleen maar hun goede wil te tonen. Maar dat verekken ze…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s