Zonnekoningen in Maastricht

Columnist Paul van der Steen wijdde er vanochtend in Dagblad de Limburger onder het hoofd “Passend pimpelen” al een op maat gesneden column aan. Ik wilde mij op voorhand tot de feiten beperken die al meer dan genoeg zeggen over de schaamteloosheid van de zonnekoningen die onderdak hebben gevonden in het Academisch Ziekenhuis van Maastricht en daar al besturend het zich goed aan laten staan op kosten van de Nederlandse belasting – en verzekeringspremiebetaler. Waar een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur al niet goed voor is. Want daardoor komt nu aan het licht dat de zes leden van de Raad van Bestuur van het AZM in 2013 en 2014 in totaal voor bijna 220.000 euro aan onkosten hebben gedeclareerd. Geld dat met name op ging aan taxiritten, reizen en etentjes. En om dat in het goede perspectief plaatsen helpt een eenvoudig rekensommetje dat het om jaarbedragen van 110.000 euro gaat, ofwel om ruim 9000 euro die door die zes bestuurders samen maandelijks in rekening werden gebracht. Dat is dus 1500 euro de man of zeventig euro per dag, aan kosten die zij zich uit hoofde van hun functie meenden te moeten permitteren en daarom declareerden. Zou allemaal nog kunnen, hoewel het al behoorlijk buitensporig is.

Maar het gedrag en de houding welke daaraan ten grondslag liggen, kan pas het best op haar waarde geschat worden als meegenomen wordt dat elke bestuurder naast een jaarinkomen van zeker 250.000 euro ook nog een vaste onkostenvergoeding heeft welke drie – tot vierduizend euro per jaar bedraagt en welke geacht wordt de kleine onkosten te dekken die men uit hoofde van zijn functie moet maken. Bovendien heeft elke bestuurder een auto van de zaak, die hem niets kost behoudens de fiscale bijtelling die nu eenmaal daaraan verbonden is. Dat weerhield dit edele zestal er niet van om gedurende de jaren 2013 en 2014 voor bijna 130.000 euro aan taxikosten aan het AZM in rekening te brengen, onder het motto ‘pakken wat je pakken kunt’. Omdat je immers niet voor niets zonnekoning bent, dus boven elke norm en twijfel verheven zodat je je er dan gewoon vanaf maakt met de wegwezer dat de declaraties zoals ze zijn gedaan, passen bij het functioneringsniveau van de leden van Raad van Bestuur van dat Academisch Ziekenhuis van Maastricht. Want dat durfde een woordvoerder namens hen ook nog te beweren. Arm personeel dat voor die habbekrats die de gezondheidszorg op het uitvoerend niveau kenmerkt, onder zulke bestuurders moet werken, is de enige opmerking die vervolgens nog past.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Zonnekoningen in Maastricht

  1. math zegt:

    Wat kunnen we ertegen doen?

  2. sjoerd zegt:

    Ik vind het uitgesproken schaamteloos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s