Othello in de open lucht

Ondanks dat ik al veertig jaar in Zuid – Limburg woon en mijn ogen in die tijd steeds goed de kost heb gegeven, doe ik nog altijd nieuwe, verrassende ervaringen op en houden de kennismakingen met aspecten in mijn omgeving maar niet op. Zo ook de afgelopen vrijdag weer, toen ik voor het eerst het Openluchttheater in Valkenburg betrad. Ik was er wonderlijk genoeg nog nooit geweest. Het was er eigenlijk steeds niet van gekomen om er eens heen te gaan, terwijl daar juist de laatste jaren een breed, gevarieerd en kwalitatief gezien goed en interessant programma werd geboden. Maar vrijdag 3 juli kwam het er dus van. Met als direkte aanleiding de opvoering van ‘Othello’ van Shakespeare door Toneelgroep Maastricht, een gezelschap met een eigen geluid, dat in toenemende mate gehoor begint te vinden. Zo op het eerste gezicht behoorlijk zware kost voor met name een zomeravond waarop de temperatuur moeite had om onder de dertig graden te komen,  002zeker in de kom waarin dat Openluchttheater zich bevindt. Maar Toneelgroep Maastricht had dit traditionele stuk in een dusdanig verrassend jasje gestoken dat de heersende warmte nauwelijks nog kon hinderen.

Zo werd je als kijker vanaf de eerste minuut in het toneel -, muziek – en zangspel van de acteurs meegenomen. Met als leidraad een tekst die door schrijver Jibbe Willems van haar Shakespeariaanse gewicht was ontdaan en omgezet naar de taal en de sfeer van deze tijd, met ook een daarnaar aangepaste aankleding. Zonder dat overigens het verhaal, de boodschap en de eigenlijke gedachten van de oorspronkelijke versie van ‘Othello’ verloren waren gegaan. Het resultaat was een unieke kijkervaring, tenminste naar mijn idee, dankzij de originele aanpak en invalshoek welke door Toneelgroep Maastricht was gekozen en die nog extra accent en vorm kreeg door de speciale ambiance waarin deze opvoering plaats vond, namelijk op een warme zomeravond in het Openluchttheater van Valkenburg, dat met zo’n zeshonderd toeschouwers gevuld was. Waardoor een sfeer kon ontstaan die onvergelijkelijk is en bijna voor deze ene gelegenheid in het leven leek geroepen, en die je als het ware moet hebben meegemaakt om het te kunnen geloven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s