Mijn Tourprognose

Het is een vast agendapunt in mijn weblogjaar. De vaste lezer kan er staat op maken dat hier begin juli, aan de vooravond van de Tour de France, mijn voorspelling staat van de einduitslag van die ronde. Ik ben een echte liefhebber van de wielersport, ken de ins en outs er redelijk van en weet wat de grote namen zijn en waarvoor ze staan dan wel waartoe ze in staat geacht mogen worden. Vandaar dat ik mij er elk jaar weer aan waag, om steeds drie weken later, na de aankomst in Parijs, weer te merken dat die kennis nog geen garantie is voor een waterdichte voorspelling. Integendeel, zou ik bijna zeggen. Elke ronde blijkt kolossale verrassingen in petto te hebben die met inzicht en wetenschap niet zijn te voorzien. Met dit besef en toch wat hardleersheid waag ik mij opnieuw aan die jaarlijkse voorspelling, die deze keer nog moeilijker is omdat het deelnemersveld in jaren niet meer zo sterk is geweest. Met bijvoorbeeld vier uitgesproken favorieten, te weten Contador, Quintana, Nibali en Froome, die allen met evenveel recht, want verwijzend naar hun vroegere prestaties, aanspraak kunnen maken op de gele trui in Parijs. Waarbij uiteindelijk de doorslag zal geven hoeveel kracht en talent ieder in het eigen team verzameld zal hebben. Wie weet zich voortdurend omringd door helpers in de bergetappes, waar uiteindelijk ook de beslissingen zullen vallen en de prijzen worden verdeeld. Met opnieuw dit jaar, denk ik, geen prominente plaats voor een Nederlandse coureur in het tdf2015eindklassement, ondanks dat we met twintigen in het peloton vertegenwoordigd zijn, waaronder dus zeker vijf man die de capaciteiten hebben om zoals dat zo fraai in het wielerjargon heet, ‘kort’ eindigen.

Een incidenteel succes zal er heus wel weggelegd zijn voor Gesink, Kelderman, Dumoulin, Poels, Mollema, ten Dam of Kruijswijk. Maar een rol van echte en doorslaggevende betekenis bij de verdeling van de eerste tien plaatsen zullen zij naar verwachting niet spelen, zij het dat ik wel Wilco Kelderman als ‘dark horse’ achter de hand houd. Die zou namelijk nog wel eens kunnen verrassen. Dit alles in aanmerking nemend en rekening houdend met het specifieke karakter van deze Tour de France, met het meer dan gebruikelijke aantal aan bergetappes, kom ik tot de volgende prognose van het klassement zoals dat uiteindelijk in Parijs zal worden opgemaakt:

1. Contador (Sp) 2. Nibali (It) 3. Quintana (Col) 4. Froome (GB) 5. Rodriguez (Sp) 6. van Garderen (VS) 7. Majka (Pol) 8. Hesjedal (Can) 9. Valverde (Sp) 10. Meintjes (ZAfr).

En uiteraard zal op maandag 27 juli ook weer op deze plek rekenschap worden afgelegd als zichtbaar wordt gemaakt welke kloof er bestaat tussen mijn kennis plus mijn inzicht in de wielervoorzienigheid en de werkelijkheid welke zich in de drie weken daarvoor tijdens de strijd om de overwinning in de Tour voor onze ogen heeft ontrold.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Mijn Tourprognose

  1. sjoerd zegt:

    Ik doe voor de afwisseling eens niet mee met het feest….

  2. nielshagen zegt:

    Ik kan goed inkomen met de meeste van je voorspellingen. De enige naam waar ik echt iets op tegen heb is die van de nummer 10, Meintjes. Tijdrijden kan hij, maar daar ga je in deze tour niet veel punten mee scoren. Verder is hij niet iemand die net zo makkelijk klimt als een Gesink, Mollema, Ten Dam, Kelderman, Kruijswijk of Poels. Die 5 schat ik heel wat hoger in en zouden dan tenminste voor plek 10 in aanmerking moeten kunnen komen.

    Ik verwacht heel veel van Quintana. Ik zet hem op nummer 1. Achter hem Froome, Nibali en Contador. Die laatste heeft een lastige Giro achter de rug die hem de laatste week gaat opbreken om echt mee te kunnen. Na hen denk ik dat Pinot de vijfde plek opeist. Valverde, Majka en Van Garderen volgen op plaats 5, 6, 7, en 8. Daarna verwacht ik Gesink en Bardet op plek 10.

    Dan geen plaats meer voor Kwiatkowski, Rodriquez, Rui Costa, Talanski, Martin, Hesjedal en Rolland en de Nederlandse afvaardiging. Tsja, keuzes maken blijft toch lastig. Ik ben vooral benieuwd naar de eerste week en dan met name de Luik-Bastenaken-Luik etappe. Daar gaan enkele kopmannen al veel tijd verliezen die ze op de één of andere manier moeten zien goed te maken in de vele bergetappes. Laat de Tour dus maar snel beginnen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s