Het Utrechtse geel

Moet Utrecht in verband met het vertrek daar van de Tour de France wel zo geel kleuren zoals het nu doet? Ja. Graag zelfs. Maar zou het daar dan s.v.p. ook bij kunnen blijven? Want het kan natuurlijk weer niet zonder poppenkast en zonder bijzaken die tot hoofdzaken worden gepromoveerd. Met natuurlijk als een van de onvermijdelijke eyecatchers bijvoorbeeld het fietsbellenconcert, zonder welke een Ronde van Frankrijk niet van start lijkt te kunnen gaan. Over the top is opnieuw de standaard als een groot sportevenement Nederland aandoet. Gek is dan nog niet gek genoeg als het maar nergens over gaat, is zo’n beetje het Leitmotiv van al die passanten, projectmanagers en niet – weters die zich van zo’n gebeurtenis meester weten te maken en er mee aan de haal gaan zonder dat de echte wielerkenners en – liefhebbers er iets over te vertellen hebben. Zo schijnt dat altijd bij ons in Nederland te moeten gaan, als we als kinderen zo blij zijn dat wij even voor het oog van de wereld ons partijtje mee mogen blazen.

Wat dan van harte en van jewelste gebeurt, zonder dat nog band en rand gekend worden, dus wij onszelf met onze beperkingen geheel uit het oog verliezen. Zo viert de irrelevantie daardoor momenteel hoogtij in Utrecht, waar je echt je best moet doen om een spoor of een aanknopingspunt te vinden dat wijst op de wielerwedstrijd die de Tour de France nog wel is. Terwijl het daar allemaal wel over gaat, het in essentie de aanleiding vormt tot al die rare bokkensprogen die er worden gemaakt in de veronderstelling dat daarmee de Tour als zodanig wordt gediend. Vandaar, dus vanwege die malle percepties en gedachten met alle idiotie tot gevolg, dat het niet snel genoeg maandag kan zijn, als het echte wielrennen begint. Maar wel over de Nederlandse grens, omdat men daarbinnen niet weet hoe ermee om te gaan, dus van de start van de Tour de France een ranzig spektakel maakt dat alles aanraakt en beroert, behalve dan de wielersport zelf, zoals die is en zou moeten zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het Utrechtse geel

  1. sjoerd zegt:

    Het draait allang niet meer om de sport, maar om het amusement dat dat met zich meebrengt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s