De opdiening van een hittegolf

Het is haast een vaststaand feit dat er al een begin is gemaakt met de ontwrichting van de samenleving. De echte warmte is daar nog niet eens voor nodig. De voorwaarden voor een tobbende NS, die in haar dienstregeling natuurlijk niet berekend is op de te verwachten temperaturen van ver in de dertig, laat staan dat de wissels er tegen kunnen, worden momenteel al geschapen. Praat verder vooral over dodenaantallen bij vorige hittegolven en buienradar met zijn vijfdaagse en veertiendaagse (zwaar opgeschroefde) vooruitblik hoeft niet eens zoveel meer te doen om iedereen al in de richting van het eigen kookpunt te krijgen. Voeg daar het nationaal hitteplan aan toe plus de geschreven media met name die ook hun sites en bladzijden gevuld moeten krijgen en we zijn dan al zo in het pak gestoken dat we het op het moment suprême, als de echte warmte daar is, al snel een graad of vier warmer dan de echte buitentemperatuur hebben.

Daardoor en omdat de door meteorologen verzonnen gevoelstemperatuur ons dat trouwens gebiedt. Dat heet modern leven, met de beleving die altijd in getallen, bolletjes, sterren of andere parameters wordt uitgedrukt. Oftewel hedendaags lijden waarvan de omvang en intensiteit alleen nog voelbaar is, als ze maar gekwantificeerd wordt. Want daar zal het de komende dagen vooral om gaan, waarbij al die grootheden ook nog eens des te handiger zijn als daar ooit in een verdere toekomst over gesproken moet worden. Als het nageslacht helder moet worden gemaakt wat er door ons in de zomer van 2015 wel is meegemaakt en afgeleden. En noem dat maar geen stap voorwaarts ten opzichte van al die dikke verhalen over de hitte van 1947 die maar aan de hand van de blauwe ogen van de vertolkers ervan geloofd moeten worden. Die mij dus nog veel meer kunnen vertellen, hoewel ik ook nog moet zien of de soep nu echt zo heet door de weergoden wordt opgediend, als al die profeten die zo graag goed belegd brood eten, ons willen doen geloven.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De opdiening van een hittegolf

  1. sjoerd zegt:

    Hier telt alleen het gezonde verstand, pappen en nathouden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s