Spanningsbogen en infotainment

Voor de moderne nieuwsfreak lijkt het volhouden van een spanningsboog van een week toch wel zo ongeveer het maximum te zijn dat aan een en hetzelfde onderwerp gewijd kan worden. Na een week van alle aandacht voor de crisis in Griekenland was het echt welletjes en was de sluiting van de banken in Griekenland voor een week al een uitkomst. Genoeg was even genoeg. Restte de vraag hoe het stokje kon worden doorgegeven. Want we worden toch geacht van de ene hype in de andere verzeild te raken. Gewild of ongewild, maakt niks uit. Als het maar golft in de media. Dus kwamen de meteorologen als geroepen om ons nieuwsvolgers en verdere buitenwacht weer een aantal dagen aan de praat te houden. Met het RIVM dat er vanochtend nog een schepje bovenop deed om de net ontstoken nieuwe lamp dan maar helemaal goed te laten branden. In no time blijkt de aandacht en de beroering zich te kunnen verschuiven. Met als gevolg dat de naderende hitte nu al talk of the town is als er al op hoge toon nooit vertoonde temperaturen op de komende zaterdag worden verwacht. Met nu al een aangekodigd hitteplan met een daarbij behorende code die een van de kleuren van de regenboog heeft zonder dat ooit duidelijk is wat dat te betekenen heeft.

Maar dat terzijde. En om de spanning nog verder op te voeren worden ouderen ook al gewaarschuwd voor de dreigende hitte en de gevaren die dat voor hen met zich meebrengt. Geruststellen, voorbereiden en anticiperen heet dat. Nuttig? Of gaat het hier meer om dat eerder bekende verschijnsel in de nieuwsvoorziening dat als we niks te vertellen hebben of er zich in feite geen vermeldenswaardig nieuwsfeit voordoet, de media zelf wel voorzien in dat nieuws, het doen ontstaan door gebruikmaking van de duim of door het vergrootglas te hanteren waardoor mensen geacht worden beter zicht te krijgen op de gebeurtenissen, terwijl er eigenlijk sprake is van uitvergroting of overdrijving? Omdat nieuws amusement is geworden, infotainment, dat beoogt mensen wijzer te maken terwijl ze ook nog stevig beziggehouden en afgeleid worden van wat de feitelijke orde van de dag heet te zijn. Het is maar dat men het weet waarom het tussen nu en zaterdag nog alleen over de hitte zal gaan. Waarna de spanningsboog haar maximum heeft bereikt en de Tour de France vervolgens ‘talk of the town’ zal worden. Omdat dat zo tegenwoordig in de media werkt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Spanningsbogen en infotainment

  1. sjoerd zegt:

    Vress niet, de tour komt eraan….

  2. sjoerd zegt:

    oeps, vrees dus…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s