Opgepast! Indische huiskraaien

Het is weer de tijd om kaartjes voor het nieuwe theaterseizoen te reserveren. Een hele exercitie is daarvoor nodig. In elk geval de lijvige schouwburgbrochures doornemen. Met voor mij steeds weer die meevaller dat ik het hoofdstuk cabaret gevoeglijk aan mij voorbij kan laten gaan. Omdat ik nagenoeg elke dag wel via mijn krant op de echte onzin wordt getrakteerd, waar geen cabaretier tegenop kan. Zoals vandaag ook weer blijkt uit het letterlijk uit Dagblad de Limburger overgenomen stukje, waar je uiteindelijk niet van bijkomt en waarin uiteraard het nationale politieke licht Sharon Dijksma opnieuw mag schitteren:

“Bijna 25.000 euro – 23.600 euro om precies te zijn – heeft het vangen en afschieten van 26 kraaien in Hoek van Holland de Nederlandse Voedsel – en Waren Autoriteit (NVWA) tot nu toe gekost. Vorig jaar bepaalde de Raad van State dat de groep van zo’n dertig Indische huiskraaien mocht worden gevangen en uitgeroeid. Volgenbs Duke Faunabeheer, het bedrijf dat de bestrijdingsactie uitvoert, zijn er nog vijf huiskraaien in leven. De operatie is nog niet voltooid, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in antwoord op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren. De beestjes moeten worden uitgeroeid, omdat zij volgens de provincie Zuid – Holland niet thuishoren in Nederland. De Indische huiskraai komt vooral voor in Azië en is een invasieve exoot, wat wil zeggen dat het dier door mensen hiernaartoe is gebracht. Het verhaal gaat dat een groep van zo’n 25 vogels twintig jaar geleden met een schip vanuit Egypte is meegevaren naar de Zuid-Hollandse badplaats. De beestjes hebben zich niet explosief voortgeplant, maar zij zouden toch overlast veroorzaken. Zij zouden een gevaar zijn voor andere vogels en en mensen zelfs lastig hebben gevallen door patat uit hun bakjes te pikken. De NVWA heeft overigens eerder de mogelijkheid van opvang bekeken. Maar hiermee zou een bedrag van 40.000 euro zijn gemoeid. Afschieten is dus goedkoper.”

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Opgepast! Indische huiskraaien

 1. Rob Alberts zegt:

  Deze 25 Indische kraaien zijn en blijven exoten.
  Maar wat te denken van de Halsbandparkieten?
  Dat zijn ook exoten, meer dan 10.000 zelfs.
  Maar daar hebben we echt last van.
  De holen in bomen worden ingepikt en volkstuinen, schoolwerktuinen en meer worden kaal gevreten.

  Van mij mogen beide vogelsoorten blijven!

  Diervriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s