Op zijn Engels

Hoe het ook gekeerd en gewend wordt, Engeland blijft binnen de EU een vreemde eend in de bijt. Het is een eiland en blijft dat ook, met als resultaat gebeurtenissen en gedrag dat op het continent vaker vraagtekens oproept. De ingesleten tradities en het relatieve isolement zullen daar wel debet aan zijn en gevoed worden door trots welke vaker de vorm krijgt van chauvinisme en tegelijk tot een soort van koketteren leidt als er weer sprake is van zo’n typisch, haast bizar Engels verschijnsel. Waarvan hieronder drie sprekende voorbeelden:

Een Britse man heeft dinsdag zijn vriendin ten huwelijk gevraagd door de vraag te verstoppen in een kruiswoordraadsel. Advocaat Matthew Dick (38) had de krant The Times in het complot betrokken om zijn vriendin om haar hand te vragen. Hij had de redacteur die de dagelijkse puzzels verzorgt gevraagd om mee te helpen met zijn originele aanzoek. In de puzzel stond een omschrijving van haar naam Delyth verwerkt, en een vraag waarin de zin ‘Wil je met me trouwen?’ voorkwam. Dick had in de puzzel de belangrijke vragen en zinsneden onderstreept. Hij duwde zijn vriendin de krant aan het ontbijt onder haar neus. Toen Delyth de hint snapte, bleef ze dertig seconden stil en antwoordde bij wijze van grap ‘nee’. Daarna gaf zij lachend het gewenste antwoord: ‘ja’. Een redacteur van The Times meldde dat het de eerste maal in de geschiedenis van de krant is dat iemand de puzzel heeft gebruikt voor een aanzoek. Het dagblad werd in 1785 opgericht. De kruiswoordpuzzel is inmiddels meer dan 85 jaar een vast onderdeel van de krant.

Omdat kinderen zich keer op keer bezeerden, heeft een school in het Engelse Plymouth radslagen en handstanden tijdens de pauzes in de ban gedaan. Ouders kregen twee weken geleden te horen dat ze hun kinderen moesten instrueren op te houden met “gymnastiekoefeningen” tijdens de pauzes. Veel ouders reageren met onbegrip. “Belachelijk” en “zot” betitelde een van hen, Alison Russell, de schoolmaatregel. Een andere ouder ziet het als “gezondheid en veiligheid uit de bocht gevlogen”. “Kinderen moeten op de speelplaats kunnen doen wat ze willen, zolang ze maar niet iemand anders bezeren.” Tijdens de gymlessen wordt de kinderen overigens wel gewoon nog de radslag en de handstand geleerd.

De Engelse George Kirby (103 jaar) is zaterdag getrouwd met zijn verloofde Doreen Luckie (91). Kirby en Luckie zijn daarmee het oudste getrouwde koppel ter wereld. Kirby vroeg zijn vriendin na 27 jaar samen te zijn op Valentijnsdag ten huwelijk. “Ik ging niet op één knie want ik wist niet zeker of ik ook weer overeind zou komen”, aldus de Engelsman. Het koppel is samen 194 jaar oud, waarmee ze het record stelen van de Franse Francois Fernandez en Madeleine Francineau, die samen 191 jaar oud zijn. Kirby en Luckie hebben uit eerdere huwelijken zeven kinderen, vijftien kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Op zijn Engels

  1. sjoerd zegt:

    Zo oud en dan nog trouwen… Ik moet er niet aan denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s