‘Meesterwerken’ mislukt

Het leek zo’n veelbelovend format. Haal een Bekende Nederlander naar de studio en laat deze vertellen waar hij of zij ondersteboven van raakt als het om kunst en cultuur gaat. Spits dat nog specifieker toe op een bepaald werk en aan de hand van vijf van die te benoemen topics zijn de veertig minuten zo volgepraat, zeker als dat proces ook nog gemodereerd wordt door een bekwame gespreksleider in de persoon van Paul Witteman. Noem zo’n gespreksreeks “Meesterwerken” en succes is gegarandeerd, moet de gedachte van de programmamakers zijn geweest. Een inkoppertje. Te meer omdat er onder al die Bekende Nederlanders genoeg ijdelheid is verzameld om juist bij Witteman aan te schuiven. Wie koestert zich niet graag aan zijn glans en de daardoor geboden kans om de eigen naam nog meer van een gouden randje te voorzien. Maar de praktijk blijkt echter zwaar tegen te vallen, is de konklusie die na drie door mij bekeken uitzendingen toch getrokken kan worden. Ondanks dat de gasten op zich veelbelovend waren en verondersteld mochten worden iets te vertellen te hebben als het over kunst en cultuur zou gaan. Aan die min of meer hooggespannen verwachtingen is in elk geval niet door beeldend kunstenaar Jeroen Henneman, Alexander Pechtold en advocaat Inez Weski beantwoord. Waarbij niet in de laatste plaats gekeken mag worden naar Paul Witteman, die zijn rol zichtbaar als een routineklus oppakte.

Met als gevolg dat de veertig minuten telkens voortkabbelden en gevuld werden met wat small talk over het kunstwerk en wat zijpaden eromheen. Elke diepgang ontbrak in de gesprekken die zich in feite beperkten tot het aanraken en aanroeren van wat sidelights waar de betreffende gasten geacht werden iets over te zeggen te hebben. Niet dat het enig nieuw licht wierp op hun inzichten, als het om de kunst en cultuur ging, terwijl de betreffende meesterwerken dus ook nog eens oppervlakkig behandeld werden en meer als een aanleiding dienden. Zonder dat per slot van rekening echt helder werd tot wat, was de vraag die in feite na iedere uitzending bleef hangen, omdat er niets nieuws bleek te zijn gebracht. Wat langzamerhand de gedachte oproept of die formule met Bekende Nederlanders die voor elke scheet of verzinsel worden ingehuurd en mogen opdraven, niet totaal uitgekauwd is en daarmee iedere kraak en smaak verloren heeft. Veel verrassender zou het zijn om willekeurige Nederlanders van de straat te plukken en die juist een podium te geven om hun zegje over kunst te doen en en passant hun favoriete meesterwerken te tonen. Dat levert beslist spannender tv op dan de zouteloosheid waar Paul Witteman zijn naam aan verbond omdat hij nog zo nodig moet, want ook niet van ophouden weet. Laat in zijn plaats bijvoorbeeld een Tijl Beckand die klus klaren. Omdat succes dan wel gegarandeerd is.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op ‘Meesterwerken’ mislukt

  1. math zegt:

    Wat is zijn nog authentieke keuzes? Wat wordt er allemaal gescript?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s