Griekse drama’s

Nu de Grieken het water nog meer aan de lippen komt te staan en ze in feite nog maar dat ene zetje van Europa, het IMF en de ECB hoeven te krijgen om definitief kopje onder te gaan, lijken de verhalen uit de straten van Athene alleen maar mediagenieker te worden. Er gaat op dit moment geen dag voorbij of de Griekse volksmond komt aan bod in de krant of in het journaal. De armoede daar is nieuws geworden en krijgt een herkenbaar gezicht door alle dramatische vertellingen, waarnaar het goed luisteren en kijken is vanuit onze luxueuze Westeuropese stoel, waarin het gemakkelijk en haast ontspanning is om er ook wat van te vinden. Noem het gerust een soort van leedvermaak dat tot uitdrukking komt in die uitgesproken mening, welke nog eens doordrenkt is van een beter weten en natuurlijk het onvermijdelijke ethische sausje. Want geen fatsoenlijker mensen dan diegenen die hun verplichtingen nakomen en daardoor het meeste recht van spreken hebben en zich het volste gelijk aanmeten als ze ook nog vinden dat er geen poot naar en voor die Grieken hoeft te worden uitgestoken. Hadden ze maar beter op hun tellen moeten passen en hun zaakjes even goed als ons voor elkaar moeten hebben in plaats van alleen maar aan potverteren te doen, onder andere in de vorm van het opeisen van buitensporige pensioenrechten, wordt er dan stug volgehouden. Waartegenover de Griekse werkelijkheid die nu het in feite te laat is, onveranderbaar en bitterder blijkt dan voor mogelijk werd gehouden.

Want een teruggang van een pensioen van 2900 euro naar duizend euro in vijf jaar tijd of een verschraling met vijftien procent in twaalf maanden, is dramatisch, maar krijgt geen kans om nog te landen in onze geesten, waarin de standpunten zich geheel hebben gevormd, dus geen ruimte meer bieden voor nuancering of herziening. Ze moeten eraan geloven, de Grieken, die ook niet meer op onze solidariteit hoeven te rekenen. Afspraak is afspraak geldt even niet meer, hoe Europees we ook beweren te zijn. Ze kunnen het echt uitzoeken, de Grieken, ook nu ze opgezadeld zijn met een kolossaal vluchtelingenprobleem getuige de tienduizenden die vanuit Turkije Europa in Griekenland voor het grijpen hebben en op de eilanden Lesbos en Kos toch niet door de lokale bevolking, die al genoeg aan haar hoofd heeft, in de steek worden gelaten. Integendeel, die mensen in nood, met hun vooral Syrische en Afghaanse achtergrond, kunnen op hulp en solidariteit van de Grieken ter plaatse rekenen, waar wij diezelfde Grieken het vel over de neus halen, bang als wij zijn voor het verlies van onze centen en tegelijk ook nog eens de andere kant op kijken als de lamme daar de blinde helpt en ons zo de betekenis van solidariteit inwrijft, want laat zien dat die heus niet alleen met de mond beleden hoeft te worden. Een bewonderenswaardig voorbeeld dat wij in onze zak kunnen steken om er tegelijk ons voordeel mee te doen. Wat zoveel is als die helpende hand die de Grieken verdienen in plaats van die te gebruiken om ze kopje onder te duwen. Omdat Europese eenheid zo geen loze kreet hoeft te worden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Griekse drama’s

 1. sjoerd zegt:

  De starheid van diezelfde Grieken om te zoeken naar oplossingen zal daar zeker in meespelen.

 2. Emigrant zegt:

  Maar wie krijgt er in GR nou een pensioen van 2900 Euro? Dat zijn echt alleen de allerhoogste ambtenaren hoor. Het gemiddelde pensioen is iets van 650, – als ik mij goed herinner. En Bijstand krijgen ze daar helemaal niet.

 3. Emigrant zegt:

  Ja, mijn ex-vriendin haar pensioen is ook meer dan gehalveerd. Begrijpelijk dat Tsipras niet een nog verdere verlaging van de pensioenen voorstaat, temeer daar gepensioneerden ook stemrecht hebben.

 4. Anoniem zegt:

  Ik hoor nog steeds geen oplossing voor zowel Griekenland als het vluchtelingenprobleem. Alleen hoe het niet moet. Als we al hun openstaande schulden en rekeningen deze week betalen, waar ik direct vóór stem, moeten ze wel volgend weekend niet in het rood staan. Op enig moment moeten ze toch hun eigen broek ophouden. En overigens ben ik van mening dat de groei van de wereldbevolking moet stoppen.

 5. math zegt:

  Anoniem ben ik, math

 6. Emigrant zegt:

  Of die schulden nou kwijtgescholden worden of niet, ze zullen nooit betaald kunnen worden, en dat weten ál die hoge heren en dames op de topconferenties. Dus dat maar beter eerlijk toegeven.

  Je kunt de Grieken veel verwijten, maar niet dat hun bevolking overmatig groeit. Ook toen er nog wél te eten was kreeg men weinig kinderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s