Premier van heel Nederland?

Ook bij Rutte blijkt het bloed te blijven kruipen waar het niet gaan kan, ondanks een premierschap dat nu al een aantal jaren duurt en waardoor verondersteld mag worden dat hij zo onder de hand wel weet dat hij er voor alle Nederlanders is. De puur liberale aap, met haar meest kwalijke kantjes, komt toch weer telkens bij hem uit de mouw. Met al die beginselvastheid lijkt hij toch nog geen donder geleerd te hebben en is hij in zijn Haagse bovenkooi, of is het een Olympus, een weltfremdganger pur sang gebleven. Waarbij hij zich zo ver verwijderd toont van de werkelijkheid, die hij nota bene met zijn beleid gestalte geeft, dat hij nauwelijks in de gaten heeft hoe hij met zijn opinies en commentaren op Nederlanders en hun gedragingen hele bevolkingsgroepen wegzet en schoffeert. Zou hij eigenlijk wel de kennis en het gevoel van het dagdagelijkse leven en de bijbehorende besognes hebben gezien de houding die hij zich aanmeet en die alleen maar tot borreltafelpraat leidt, die bij de Rotary of sociëteit de Witte niet zou misstaan. Want is hij een keertje in eigen kring en onder ons, dan weet hij het weer heel goed, blaast hij hoog van de toren en kietelt daardoor en daarmee al te graag het vermeende eigen gelijk van zijn daar verzamelde liberale vriendjes.

Niets gemakkelijker dan daar te keer te gaan, lekker uit de slof te schieten, in de zekerheid dat weerstand daar niet bestaat, de kans op applaus des te groter is evenals het verschiet om als een held na al die open deuren en vooroordelen toch maar mooi op de schouders te worden genomen. Waarbij het voor dat gehoor dus totaal niet telt dat je op sokken loopt, zolang je haar vooral maar stijft in haar eigen mening en zo haar gemoedsrust op het gewenste niveau houdt. Wat dus gebeurt als het kwaad maar buiten de deur blijft en ook driftig naar anderen kan worden gewezen, ter versterking van dat wij – gevoel en het bijbehorend welbehagen lekker succesvol te zijn met een leven dat in alle facetten blijft toelachen. Zo werkt dat in die omgeving, met het glas voor de buik en het bovenste knoopje van de blazer dicht. En als dan ook nog eens zo’n Rutte wat pluimstrijken komt, wat one-liners roept en als hoogste baas van het land wat kreten over werklozen en uitkeringen roept, die ervoor zorgen dat je nog fermer naar jezelf kunt kijken, dan heet dat echt genieten en is het helder waar het in die sfeer en omgeving letterlijk om gaat. Alleen zou zo’n type als die Rutte even beter moeten weten en op zijn woorden behoren te passen. Want met die prietpraat kan hij toch onmogelijk een premier van heel Nederland genoemd worden?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Premier van heel Nederland?

  1. L zegt:

    Een voormalig HR-manager die de werkeloosheidswet niet kent, en een afgestudeerd historicus die niet direct wist wat er in de Hollandsche Schouwburg gebeurde… Ja laten we zo iemand premier maken.

  2. Mack zegt:

    Ik vind het een wat abstract betoog. Ik dacht, je gaat ergens een punt maken waar we op kunnen reageren maar dat bleef uit. Normaal doe je dat in je eerste alinea, en komt in je tweede het punt, maar nu heb je twee eerste alinea’s geschreven, naar mijn idee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s