Feest in Beek

Het kan dus allemaal nog veel gekker met de evenementen en festiviteiten waarmee Zuid – Limburg overvoerd wordt. Leek Valkenburg tot nu toe de kampioen daarin te zijn met zijn zeepkistenrace van de Cauberg af en een eerste versie van een Vestingfestival, dat ook een blijvend plekje op de jaaragenda van het Geulstadje moet krijgen, omdat er immers altijd wat te beleven moet zijn. Het wordt nu toch serieus naar de kroon gestoken door de gemeente Beek welke de tijd gekomen acht om zichzelf ook nadrukkelijk op de kaart te zetten als een plek waar het gewoon gebeurt. Waarbij het kennelijk niet dondert hoe. Een aanleiding lijkt zo gevonden of wordt er wel met de haren bij gesleept. Want hoe moet er anders gedacht worden over het feestweekend dat in die plaats na Hemelvaartsdag plaats vindt naar aanleiding van het vijfenveertig jarig bestaan van de jumelage, de stedenband welke Beek verbindt met het Duitse Gündelfingen a/Donau? Wat dat verder ook moge zijn en wat het ook heeft betekend in die jaren sinds 1970. Waarschijnlijker is er geen Beekenaar die eerder van het bestaan van die jumelage heeft geweten noch zal hebben vermoed wat het überhaupt heeft gebracht.

Hoogstens moet de vermelding ervan op de plaatsnaamborden zijn opgevallen. Maar om daar een feestweekend voor in te richten met als belangrijkste aktiviteit een nachtwachters – en torenblazerstreffen, lijkt toch wel erg ver gezocht. Met nog een extra vraagteken bij het moment waarop dat gebeuren is gepland. Alsof er in de maand mei juist in Limburg al niet meer dan genoeg te doen is naast feestdagen zoals Pinksteren, Hemelvaartsdag en Bevrijdingsdag. Want de traditie wil nu eenmaal dat in dezelfde periode overal de communiefeesten plaats vinden, de sacramentsprocessies worden gehouden, met in direkte samenhang daarmee de kermissen die juist in het voorjaar nog altijd in trek willen blijven. Dus wat men in Beek bezield heeft met de organisatie van zo’n evenement, op een tijdstip dat bij uitstek ongeschikt is, blijft een levensgroot raadsel. Het moet die welhaast ongebreidelde behoefte aan aandacht zijn van een heel kleine kring die bang zal zijn geweest om vergeten te worden. Want hoe haal je anders zoiets in je bolle hoofd, met een torenblazerstreffen als bewijs van deze slag in de lucht die ook nog eens nergens op slaat.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Feest in Beek

  1. sjoerd zegt:

    Zie het positieve ervan in. Er gebeurt wat in dat anders uiterst saaie dorp.

  2. Theo Vranken zegt:

    Het zou wel eens zo kunnen zijn dat het Europese Nachtwachters en Torenblazerstreffen jaarlijks met hemelvaart ergens volgens haar statuut, bij een van de leden, diendt plaats te vinden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s