Op de schop

Wat op de schop gaan feitelijk te betekenen heeft, ben ik mijzelf sinds een week of drie, vier daadwerkelijk en lijfelijk aan het duidelijk maken. Sinds het griepvirus bij mij is uitgewoed, stort ik mij zo’n drie dagen per week op mijn tuin om die weer een beetje op orde te krijgen en vooral ruimte erin te creëren. Door alle huiselijke besognes en vooral de zorg voor mijn vrouw was ze er lelijk bij ingeschoten. Zodat ze nu echt om aandacht begon te vragen en er wat mij betreft ook steeds harder aan toe was. Maar begin maar eens aan zo’n klus, die natuurlijk na circa vier jaar te zijn blijven liggen, alleen maar met de dag groter werd. Dus heb ik ongeveer een maand geleden maar eens diep adem gehaald en de hand als het ware aan de ploeg gezet, in het besef dat zodra de eerste spade in de grond is gestoken, er geen weg terug meer is. Met de blik vooral aanvankelijk op oneindig, heb ik mij aan dat karwei gewaagd, in het besef en de wetenschap dat enige subtiliteit en nuance daarbij ongewenst was. Wat in feite niks anders behelsde dan het rechttoe, rechtaan spitwerk, het tot op de wortel uitroeien van het onkruid alsook het verwijderen van alle groen dat ooit groen was, maar langzamerhand zichzelf en ook andere heesters en struiken in de weg was gaan zitten. Dat vroeg dus ook om het steviger graafwerk om alle wortelpartijen die bij dat overbodig geworden en uitgegroeide spul hoorden, grondig te kunnen verwijderen. In de voortuin moesten de skimmia’s, Annabels, de seringen en een buxus er aan geloven en kregen een plek in de groencontainer. Met als resultaat na drie weken ploeteren een voortuin die ademt en ruimte geeft, in plaats van je in je eigen huis op te sluiten. Dezelfde aanpak begint nu ook effect te sorteren in mijn achtertuin, hoewel ik daar toch nog een stevige weg heb te gaan.

Ondanks dat ik al schoon schip op mijn terras heb gemaakt, in die zin dat de vele potten die daarop een plaats hadden gekregen, inmiddels door mij van hun taak zijn ontheven en dus in mijn garage gewoon leeg mogen staan en niks meer hoeven. Net zo zijn een paar perken die absoluut verwaarloosd waren, weer in een staat teruggebracht waardoor het na de zomer mogelijk wordt om ze gepast en beheerst te beplanten, nadat ze de maanden daarvoor voortdurend onkruidvrij zijn gehouden. Het klinkt al met al alsof ik mij een eind op de goede weg bevind. Maar om te zeggen dat we er bijna zijn, is iets te overdreven nu ik merk dat ik bij de laatste loodjes ben aanbeland die inderdaad verreweg het zwaarst wegen. Want wat nog rest en absoluut vernietigd, om niet te zeggen ontmanteld moet worden, dat is een struik bamboe welke een doorsnee van een meter heeft. En wie een beetje ervaren tuinier is, weet maar al te goed wat het betekent om dit te moeten verwijderen. Dat heeft niets met nadenken te maken, maar vraagt gewoon ongepolijst krachtwerk om telkens twee, drie, vier stelen met hun wortels los te kunnen maken. Een derde deel ben ik de baas geworden. Want zo mag je dat gerust noemen. Met geduld, rust, wat lichaamskracht en doorzettingsvermogen zal de rest van die bamboestruik door mij ook ontmanteld worden, in nog zo’n drie, vier sessies van twee uur. Waarna mijn achtertuin ook de maagdelijke status weer heeft bereikt en ik dik tevreden ben, ook omdat ik die hele klus dan zal hebben geklaard zonder een spoor van spierpijn te hebben gehad. Over winst en toegevoegde waarde gesproken.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Op de schop

  1. sjoerd zegt:

    Hard werk, maar ook gezond werk. Ik kan het iedereen aanraden. Na een dagje werk in de tuin vind ik het heerlijk om in de avonduren op het terras te genieten van wat er die dag allemaal gelukt is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s