De plaag van muzikaal behang

Waar het vandaan komt en wie het bedacht heeft, is volslagen onduidelijk. Maar feit is het dat ons leven vandaag aan de dag doortrokken schijnt te moeten zijn van muziek. Waar je je ook begeeft, je weet je er altijd wel door omringd. Niet dat het daarbij gaat om populaire deuntjes die je vrolijker kunnen maken. Integendeel, het zijn meestal klanken die verder lastig te omschrijven zijn, behalve dan dat ze een ruimte vullen, blijkbaar moeten vullen, omdat bijvoorbeeld restaurants, warenhuizen en winkels niet meer zonder dat muzikale behang kunnen. Wetenschappelijk onderzoek zou hebben uitgewezen dat het gemoed van de consument, de kopende klant er positief door wordt beïnvloed, wordt er door retaildeskundigen met volle verstand beweerd. Wie het gelooft, moet maar opstaan. Ik weiger die nonsens in elk geval te geloven, met als gevolg dat ik dus maar al te graag, hoewel ook tegen beter weten in mijn hielen in winkels en restaurants licht, waar dat geluid van zingende zagen dat loungemuziek heet, uit de luidsprekers klinkt. En dan met zo’n volume dat het net te horen is, maar wel zodanig dat het onder je huid kruipen moet om vervolgens danig te irriteren. Het is een plaag die in deze tijd lijkt te passen, die klanken die op een haast treiterende wijze van hun aanwezigheid getuigen.

Met als kwalijkste aspect dat niemand om deze gehoorvervuiling heeft gevraagd, waar je dus wel op wordt getracteerd omdat marketeers hebben uitgevonden of ergens hebben gelezen dat wij aldus geconditionneerd het gemakkelijkste onze euro’s uitgeven. Zodat het er veel van weg heeft dat we met zachte hand en als het ware gemanipuleerd door middel van die verborgen verleiding die bestaat in dat muzikale behang, behoorlijk lichter worden gemaakt en zo half en half ten prooi raken aan gelegitimeerde zakkenrollerij. Zij het dat we daar nota bene zelf en in het volle besef bij zijn en er ook de kans toe bieden als wij dus welgemoed door al dat gezang en gezaag ons geld uitbundiger laten rollen. Wat bij mij allerminst de vraag wegneemt of het allemaal echt niet anders kan en of boodschappen doen of buiten de deur eten misschien ook eens een kans kan krijgen zonder dat ongewenst muzikale behang. Omdat stilte ook mooi is en mensen blij kan maken en mogelijk in een stemming brengt waarin geld net zo gemakkelijk wordt uitgegeven als in die baaierd van onbestemd geluid waarmee wij nu omgeven worden. Het is de moeite van het proberen van dat tegendeel absoluut waard en zou wel eens meer bijval krijgen dan de marketeers voor ons hebben bedacht of in hun stoutste dromen misschien hoopten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De plaag van muzikaal behang

  1. Dhyan zegt:

    In een restaurant ga ik altijd eerst sfeerproeven voordat ik er ga eten en als er muziek is vraag ik of dat altijd het geval is en of dat ook uit kan als ik kom eten. Mensen zouden eens vaker moeten laten weten niet van muziek gediend te zijn, het kan namelijk ook uit. Ook vraag ik wel eens om een zitplaats ver van de luidsprekers vandaan en dan zeggen ze ‘ik kan de muziek wel wat zachter zetten hoor’.

    Ook in het soort winkels waar ik moet zijn voor een specifieke boodschap zeg ik dat ik liever na de concurrent ga die minder luidruchtig is.

  2. Mack zegt:

    Ik deed vandaag boodschappen en kan me niet herinneren dat er in de supermarkt muziek klonk. Wat de marketeers allemaal uitvinden en op ons loslaten….het moet gericht zijn op diegenen met het laagste iq, want met een beetje verstand schrikt het je juist af, maar we moeten er wel allemaal onder lijden.

  3. hanneke zegt:

    Als er gejammer (Het meeste dat er gedraaid wordt, is gejammer) klinkt in een winkel, ben ik er zo kort mogelijk.

  4. Emigrant zegt:

    Ook ik ben muzakmijdend, maar inderdaad, we moeten de winkeliers enz. luidkeels laten weten wat ze aanrichten, anders begrijpen ze niet dat ze ermee op moeten houden.

  5. basstarter zegt:

    ik kan me gelukkig goed afsluiten voor dingen van “buiten”. Soms denk ik wat een suffe muziek, beetje Jimi Hendrix er in zou het een stuk verbeteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s