De examenrituelen

Vroeger was niet alles beter. Wel anders en in mijn geval, als ik vijftig jaar terug ga, ook beter. Omdat ik een product ben van die tijd, waarin de maatstaven tot stand zijn gekomen en ontwikkeld, waarnaar ik huidige, met toen vergelijkbare processen en gebeurtenissen beoordeel. Uiteraard voor wat het verder waard is. Want het is mijn geluid, een op zichzelf staande mening, die voor elke andere ingewisseld kan worden. Maar ik vind dat ik hem niettemin moet laten horen als er zoveel in het oog springt, waardoor ik op zijn minst even rechtop ga zitten. Zoals ik mij nu al bijvoorbeeld weer schrap zet bij de aankondiging dat de landelijke eindexamens zijn begonnen. Het bekende meiritueel, de hoogmis waarin het LAKS weer van zich mag doen spreken, zich voor twee weken een hoofdrol mag toeeigenen in het grote nieuws met haar commentaar, haar boosheid en onvrede over de verschillende examenonderdelen. Alsof het er verder zoveel toedoet. Maar ja, zo gaat dat met rituelen waarin ieder zijn plaats heeft en kent. Zo ook het LAKS en nu daarnaast de trainers en al diegenen die brood zien in de spanning en nervositeit waarmee het afleggen van examens gepaard pleegt te gaan en die nu eenmaal horen bij het nemen van horden en drempels die zich op gezette tijden in het leven voordoen. Met deze hindernis voor alle kandidaten als de eerste, serieuze beproeving, waarbij zij, zoals dat tegenwoordig gaat, vooral geholpen moeten worden, de voorwaarden voor hen geoptimaliseerd dienen te worden.

Met een druk op hen die maximaal is gezien de verwachtingspatronen die er ten aanzien van hen door hun omgeving gekoesterd worden, nu alle gedurende achttien, negentien jaar opgebouwde en gekoesterde illusies in die korte spanne tijds van zo’n eindexamen waargemaakt moeten worden. Een afgang is bijna ondenkbaar, als ze al niet onwenselijk is in een samenleving die meer en meer bol staat van status, prestige en competitie. Een valse start, een struikeling over zo’n eerste hindernis kan daarmee niet aan de orde zijn. Gezien dat alleen maar gegroeide belang en de toegenomen maatschappelijke betekenis kunnen er niet genoeg watten worden aangesleept waarin de kandidaten moeten worden gelegd, voorafgaand aan dat debuut dat koste wat kost zal moeten slagen. En bezie in dat licht de kolossale ontlading bij het behaald succes in de vorm van feesten en vertoon dat schril afsteekt bij de hele gang van zaken rond eindexamens vijftig jaar terug, toen zo’n schriftelijk examen slechts de opmaat was voor het echt grote werk in de vorm van een mondeling examen met haar bijbehorend zweetkamertje en reeksen van gecommitteerden die toezicht hielden op een correct verloop van dat examen. Met na afloop nog wel wat geschreeuw van vreugde, maar verder weinig wol, laat staan vlagvertoon omdat de draad weer opgepakt moest worden en de dagelijkse gang van zaken wachtte. Heel anders dan nu het geval is, waarbij ik in het midden laat of dat de voorkeur verdient. Maar zeker blijft dat er destijds toch wel meer de maat gehouden werd en de tijd voor overdrijving ontbrak.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De examenrituelen

  1. hanneke zegt:

    Vijftig jaar geleden begon je op nul. Nu staat de helft van het eindresultaat er al in de vorm van in de laatste jaren geleverde prestaties, heb ik begrepen.

  2. math zegt:

    Als ergens de bezem hoognodig door moet dan is het door het klaslokaal met ca. dertig kinderen van gelijke leeftijd uit eenzelfde woongebied met een onderwijssysteem dat hevig verouderd is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s