Een dagje Mons

Omdat een eerder bezoek aan de tentoonstelling ‘van Gogh in de Borinage’ in het Musée des Beaux Arts in het Belgische Mons niet aan onze verwachtingen had voldaan doordat het op die betreffende zaterdag, 21 maart, erg druk in dat museum was, zijn we gisteren toch nog een keertje teruggegaan naar die stad, die gedurende 2015 Culturele Hoofdstad van Europa is. Ook daartoe aangemoedigd door de summiere indrukken en mooie beelden die we toen in het voorbijgaan van de stad, en vooral van haar oude centrum hadden gekregen. We hadden meer tijd nodig dan ons bij dat uitstapje in maart gegund werd. En die hebben we gisteren ruimschoots gekregen, vlak voor het scheiden van de markt. Want 17 mei is de laatste dag waarop de tentoonstelling over het beginnend kunstenaarschap van van Gogh in de Borinage nog bezocht kan worden. Wij zijn blij dat we ons nog deze moeite hebben getroost omdat het eerdere beeld dat absoluut incompleet was, nu geheel afgerond kon worden. Tot onze tevredenheid, welke daarna alleen maar groter werd tijdens onze verkenning van een deel van de binnenstad van Mons, welke getuigt van een rijk en welvarend verleden gezien de royale architectuur en de elegante stijl waarin veel gebouwen zijn opgetrokken. Het centrum van deze Waalse stad, die alle kenmerken draagt van een rijke geschiedenis in de periode van de Zuidelijke Nederlanden, heeft een levendige aard, met veel restaurants, speciaalzaken en terrassen.

De oorzaak daarvan moet gezocht worden in de aanwezigheid van een Universiteit, waardoor Mons ook duizenden studenten herbergt. Logisch dat een vergelijking met Maastricht en Luik zich opdringt, maar die toch in het nadeel van Mons uitvalt. Vooral door het rijkere en langere verleden van beide andere steden, die als gevolg daarvan grotere aantalllen monumenten tellen. Hoewel wat Mons aan historische panden en bouwwerken herbergt, er evenzo mag zijn en een bezoek aan die stad absoluut rechtvaardigt. Welke gedachten absoluut niet alleen aan ons voorbehouden waren. Want waar we ons ook bevonden, het ABN klonk steeds op. Op het schitterende Belfort met het Kasteelpark van de Graven van Henegouwe, op de Grote Markt, bij het Stadhuis met daarachter de Tuin van de Burgemeester met daaraan grenzend een oude brandweerkazerne die wordt gebruikt als oefenlokaal voor het Stedelijk Symfonie-orkest. En niet te vergeten de majestueuze Sint Waltrudiskerk met naast de vele schatten en relikwieën het prachtige verhaal over de Gouden Koets die op de eerste zondag na Pinksteren botten van de Heilige Waltrudis door Mons vervoert om ze aan de inwoners van die stad te tonen. Deze bezienswaardigheden gecombineerd met een bezoek aan die tentoonstelling over Vincent van Gogh in de Borinage waren goed om tot een mooie dagbesteding te komen en dat goede gevoel te geven waar een stad als Mons gewoon om vraagt en dus ook mag verwachten dat wij er nog eens terug zullen keren. Want dat nog eens gebeurt, zit er meer dan dik in.

(hieronder zijn van links naar rechts te zien de Burgemeesters Tuin, het Belfort en de Sint Waltrudiskerk).

1024px-Jardin_du_Mayeur_Mons_BelgiqueMons_beffroi_JPG01Bst-waudru-mons-14

 

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een dagje Mons

  1. sjoerd zegt:

    Eens kijken of we daar in de vakantie ook eens heengaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s