Zoiets als een bekerfinale

Waar een klein land ook groot in wil zijn. Een kinderhand welke gauw gevuld is. Blij zijn met een dode mus. Drie gezegden die gisteren om voorrang streden tijdens en na het spelen van de finale om de Nederlandse voetbalbeker. Een wedstrijd waar alles en iedereen die er belang bij denkt te hebben, zijn best ervoor doet om het tot een evenement van nationale betekenis te verheffen. En elke keer weer, ieder jaar dus, blijkt het een vruchteloze en haast zielige poging. Omdat het Nederlandse bekervoetbal niks is, niks voorstelt en ook nooit wat zal worden. Het heeft geen statuur, het mist elke traditie, zoals daar wel sprake van is in de grote voetballanden als Duitsland, Spanje en vooral Engeland. In die landen doet zo’n finale ertoe en is het geen bijkomstigheid, zoals het in ons land nog altijd wordt beschouwd. Een tweederangscompetitie, waarin andere spelers die normaliter niet opgesteld worden, ook eens een kansje krijgen en minuten mogen maken. Dat is de praktijk zoals die wordt gerealiseerd door de clubs, trainers en spelers, waardoor dat bekervoetbal gewoon een halfbakken onderonsje is en pas iets lijkt te worden als de dag van de finale is aangebroken. Dan worden alle registers ineens opengetrokken en wordt er gedaan of het bijeengenomen toch wat is. Dus niet. Of op zijn hoogst een krampachtige poging om van die dag nog wat te maken. Want het stadion waar gespeeld wordt, moet wel vol zijn.

Dus wordt er in de aanloop ernaar in de publiciteit nog gedaan of het nog ergens over gaat dan wel dat die finale toch echt iets voorstelt. Wat niet kan wegnemen dat zo’n ontmoeting als gisteren tussen PEC Zwolle en de FC Groningen al met al bol stond van veel goede bedoelingen, de wil om er nog wat van te maken, maar vooral van provincialisme. Met als overheersend beeld al die in groen en blauw uitgedoste mensen die een dagje uit waren en door hun aanwezigheid bij die finale een vrijbrief voelden om elders eens goed uit hun dak te gaan. Waardoor de hele vertoning in feite namaak was, een imitatie van die aloude Cup – final op Wembley met alle nagebootste emoties vandien, omdat die er nu eenmaal bij schijnen te moeten horen, zag je mensen bij wijze van spreken denken. Terwijl het in Rotterdam, in de Kuip, dus nagenoeg een niemendal was. Wat alle jubel en lol op de Grote Markt in Groningen even ongeloofwaardig maakte en eigenlijk zielig genoemd zou moeten worden, als het Achtuur-journaal niet met de zege van de FC Groningen had geopend. Want dan sta je wel op de kaart, moeten de Groningers hebben gedacht en mag je dus tot het uiterste juichen en jezelf vergeten zoals dan ook vlot werd gedaan. Neemt echter niet weg dat het al met al ongemakkelijk aanvoelde om te zien hoe delen van Nederland zichzelf en hun emoties volkomen overtroffen, terwijl het voor de zoveelste keer nergens over ging. O.k., over een bekerfinale. Maar moet dat dan echt meer dan niets genoemd worden?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Zoiets als een bekerfinale

 1. Mack zegt:

  Nou ja zeg! Zet je negativiteitsmodus eens uit. Groningen gaat nu ook die Uefa cup winnen!

  • robschimmert zegt:

   Niks negatief. Het blijft toch tobben met die beker in Nederland. En stop over de FC Groningen. Heb je gezien langs welke tegenstanders ze moesten om in de finale te komen? Moet ik dat nog serieus nemen?

   • Mack zegt:

    Beker is beker. De tegenstander zegt niks. PSV verloor van Roda. Ja, ik vind het wel negatief, maar we gaan het zien. Ik verwacht ook niet dat ze van Man. United gaan winnen, maar het is de eerste prijs voor Groningen. Die mensen zijn dolblij en dan komt er iemand uit Limburg om het feestje te verstieren.

    • robschimmert zegt:

     Het feit dat PSV van Roda verliest, is al een indicatie voor de waarde die wordt gehecht aan het halen van de beker. De prioriteit lag overduidelijk bij het behalen van het kampioenschap. En voor Ajax geldt precies hetzelfde. Dat zijn de feiten rond zo’n tweederangs-competitie. Dat is konstateren en niet verstieren.

 2. sjoerd zegt:

  Ik gun het de Groningers van harte. Ze hebben het gewoon verdiend.

 3. Dhyan zegt:

  Oja achter een bal aan rennen dat kan ook nog.
  Zoals dat voor alles geldt, gewoon geen ruchtbaarheid aan geven dan bloedt het vanzelf dood.

 4. Dhyan zegt:

  Ow sorry, ik dacht dat je het niet langer meer kon aanzien, maar je wilt er gewoon wat over mekkeren, ja dat kan ook natuurlijk.

 5. hanneke zegt:

  De negativiteitsmodus, goed gezegd, Mack.

 6. Henk Broek zegt:

  Zielig mannetje die het niet kan hebben dat de beker niet naar zijn eigen club gaat, als je uberhaupt al voetbalfan bent. Dat een club via de bekerfinale direct in de groepsfase van de Europa League komt, dat zegt al meer dan al die woorden van jou. De beker doet er zeker wel toe.

 7. Karel zegt:

  Mmm… slecht geschreven stukje met veel structuur en spelfouten. Voorbeeld van iemand die eens gehoord heeft dat hij ‘best wel leuk’ kan schrijven en er zelf in is gaan geloven. Er wordt om de zoveel tijd krampachtig iets uit geperst wat de moeite van het lezen niet waard is.

  Jammer dat deze rommel nog zo hoog in Google terecht is gekomen…

 8. Marc zegt:

  Haha wat een super loser die denkt dat hij een scherpe columnist is ben jij… Dat er reserves worden opgesteld is overigens meestal juist niet kenmerkend voor de KNVB beker, maar meer voor Engelse bekercompetities.

 9. E zegt:

  Tenenkrommend kut stukje

 10. H zegt:

  Dit is een unieke blog. De schrijver kraakt de reacties van lezers af.
  Dat zie je echt nergens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s