Joop van Schie

Mijn logje over de zondagsschilders die zich maar blijven herhalen en imiteren om dan aan hun werk ook nog een prijskaartje te hangen waarmee de beroepskunstenaars uit de markt worden geconcurreerd, kent ook een uitzondering op de regel van gebrek aan originaliteit en kwaliteit die ik in hun kringen probeerde te signaleren. Want de goeden onder die amateurs behoren niet te na gesproken worden. Dat werden wij ons wel gewaar tijdens het ‘Rondje Watertoren’ dat wij afgelopen zondag in Schimmert langs diverse buitenexposities liepen. Op een van die plaatsen kwamen wij in aanraking met de sculpturen van de Eysdense kunstenaar Joop van Schie. Wij raakten eigenlijk ook direct gecharmeerd van enkele van zijn werken, die in de betreffende tuin waar ze tentoongesteld waren, geheel tot hun recht kwamen. Omdat we echte belangstelling hadden voor in elk geval één sculptuur en de situatie en sfeer er ter plaatse niet naar waren om diepgaander met elkaar te spreken, kwam het tot een vervolgafspraak met Joop van Schie in Eysden, in zijn huis en in zijn atelier. Uiteraard deden we ons huiswerk dat bestond in een bezoek aan zijn uitstekend verzorgde website, http://www.joopvanschie.nl

Waar al een eerste indruk verkregen kon worden van zijn oeuvre, met name van zijn sculpturen en installaties, en van zijn gedachtenwereld en inspiratiebronnen, die de 21109f6fcf-25%20Fly%20me%20to%20the%20moonrichting bepalen van wat hij zoal maakt. En daarmee, en nog meer met hem als maker en bedenker, hebben we afgelopen donderdag uitvoerig kennis kunnen maken. Waarbij met name frappeerde dat van Schie bij elk werk dat hij heeft gemaakt, een verhaal, een gedachte, een bedoeling heeft, welke hij ook nog eens uitvoerig heeft vastgelegd en gedocumenteerd. Met als gevolg dat alles dat hij maakt, een eigen geschiedenis kent. En dan gaat het niet om wat losse schoten voor de boeg of one-liners. Nee, over alles heeft hij nagedacht, het verwijst ergens naar en heeft een bedoeling. Verbind dat ook nog eens met de omstandigheid dat hij eigenlijk alleen met natuurlijke materialen werkt, dus bijvoorbeeld met boomstronken en – schorsen die hij op zijn pad in het aangrenzende Savelsbos tegenkomt en het mag duidelijk zijn dat wij op die laatste donderdag van april een liefhebber tegen zijn gekomen die bepaald geen amateur is, want zich altijd vernieuwt om met de meest verrassende invalshoeken te komen. De evidente uitzondering op de regel die absoluut fraai werk maakt, een samenhangend en sluitend verhaal vertelt en bijzonder aimabel is, dus van wie wij een heel mooie sculptuur gekocht hebben.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s