Van de zijkant gezien

Er gaat geen dag voorbij of dat gevoel van met verbazing aan de kant staan bekruipt mij. Mijn televisie wordt die paar momenten dat ze aan staat, ook steeds meer een kijkdoos waarin zich voor mijn verwonderde ogen schouwspelen ontrollen waarmee ik mij haast niet meer kan vereenzelvigen. En dan gaat het nog niet eens zozeer om de beelden die van de andere kant van de wereld tot mij komen. Nee, het is het gedrag van die Nederlander, die bij wijze van spreken mijn buurman kon zijn, dat elke keer weer vraagtekens in mijn gemoedstoestand veroorzaakt. Daarbij gaat het heus niet om excessen of bizar vertoon van die enkeling die daarmee op weg is om paradijsvogel te worden of een plaats zoekt in “Man bijt hond”. Nee, het zijn die groepen, die massa’s landgenoten die er voor zorgen dat ik mij op het verkeerde been voel staan, dat ik het spoor naar mijn vertrouwde referenties bijster raak.

Ik snap het vaker niet meer wat ik zie gebeuren. Zoals gisteren tijdens de viering van Koningsdag in Dordrecht, waar duizenden te hoop liepen om een glimp van de daar aanwezige koninklijke familie op te vangen. Met een kans van nul komma nul nul nul een op succes. Niet meer dan dat. Wat dan ook bleek uit de in het Achtuurjournaal vertoonde reportage waarin mensen erkenden dat ze niemand van de Oranjes hadden gezien, ze niettemin probeerden vast te leggen met hun smartphones, maar voor de rest ervan uitgingen dat ze ’s avonds in de herhaling de beelden terug zouden zien die ze met eigen ogen gemist hadden.Kan het nog gekker? Of is het de lol om met zijn zovele duizenden opgepakt en bij elkaar zijn die mensen hiertoe beweegt? Waarbij elke aanleiding of reden dankbaar aanvaard wordt. Met al mijn verbazing en nauwelijks begrijpen kan ik er niets anders dan dit van maken.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Van de zijkant gezien

  1. Dhyan zegt:

    Zo verwonderlijk is dat niet, wanneer je iets heel bijzonder maakt, tot aan het onaanraakbare toe, dan wordt het een bijzonderheid, een hebbeding, een must-have-seen, dan willen hele hordes dat zien en er onderdeel van uit maken. Mij verbaast daarnaast ook nog het gedweep met voetbalvedetten dat voor jou kennelijk de gewoonste zaak is.

  2. sjoerd zegt:

    Troost je ik snap het ook niet… Ik stond destijds oog in oog met Bea, en we hadden elkaar niets te vertellen. Ik heb haar zelfs niet op de foto gezet…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s