Oranjejool en lintjesregen

De beeldspraak klopt misschien niet helemaal, maar hij is te aardig om er dit logje niet mee te beginnen. Nu, inmiddels drie dagen later het stof van de jaarlijkse lintjesregen is neergedaald, lijkt het een goed moment om nog eens wat zaken eromheen op een rij te zetten en vragen erover te stellen. Zo ouderwets is dat hele verschijnsel immers wel dat het ieder jaar weer discussie oproept. Ondanks dat bij hoog en bij laag beweerd wordt dat het hele decoratiestelsel met haar tijd meegaat en eigenlijk permanent aan herwaardering en revisie onderhevig is. Het zal allemaal best. Maar het neemt niet weg dat het een gedateerd gebeuren blijft, met alle onzin eromheen zoals die leugentjes om bestwil waarmee mensen niets vermoedend gelokt worden naar de plek waar het behagen van de koning zichtbaar wordt gemaakt op de borst van de vers geridderde. Het zijn er ieder jaar weer zo’n drieduizend die voor die hele operette in aanmerking komen. Met de hele poppenkast van oranjebitters, bestuurders en gnuivende familie en bekenden eromheen. Plus de zekerheid van een naamsvermelding de volgende dag in de krant. Hoewel daar ook de klad in is gekomen. Want dit jaar was het vergeefs zoeken naar die opsomming van namen van al diegenen die veertig jaar lang hun trouwe dienst aan hun werkgever hadden bewezen dan wel zestig jaar lid waren geweest van de locale harmonie. Die voorspelbaarheid is verdwenen, zij het dat ze voor een andere zekerheid heeft plaats gemaakt, namelijk dat wie maar lang en voldoende genoeg op vrijwillige basis maatschappelijke hand – en spandiensten heeft bewezen, er op kan rekenen dat daar die nog altijd vertrouwde misleiding en dat lintje op volgt.

Zoveel is er dus in dat decoratiestelsel veranderd, waarin verder alles bij het oude is gebleven. Omdat er als het om maatschappelijke verdiensten gaat, nog altijd een hiërarchie is blijven bestaan. Alle bezweringen dat het anders is ten spijt, is het principe van baas boven baas nog altijd van kracht. Wat in de praktijk van de lintjes gewoon betekent dat wie zich in het plaatselijk verenigingsleven om niet en op vele fronten een slag in de rondte werkt, op een medaille mag rekenen als dank voor al die inspanningen op vrijwillige basis. Maar de titel van officier of ridder of commandeur in de Orde van dit of van dat blijkt daarentegen alleen voorbehouden voor die bestuurder, burgemeester, wethouder of gedeputeerde bijvoorbeeld, die zich nota bene tegen betaling maatschappelijk dienstbaar maakte. Wat evenzo geldt, en in nog sterkere mate, voor Kamerleden die na een bepaalde periode volksvertegenwoordiger te zijn geweest, als het ware automatisch en als plichtpleging koninklijk onderscheiden worden. Met in hun voetspoor prominenten uit het bedrijfsleven, de sport en de wereld van de kunst en de wetenschap, in welke kringen dus de factor vrijwilligheid in de respektievelijke aktiviteiten meestal geheel ontbreekt. Een wonderlijk verschil en tegelijk onderscheid naar aanziens des persoons. Wat dat hele decoratiestelsel in principe waardeloos maakt, gedateerd en dus geheel uit de tijd. Geen traan die ik er dan ook om laat als het vandaag nog afgeschaft gaat worden, deze Oranjejool die meer op een circus lijkt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Oranjejool en lintjesregen

  1. Dhyan zegt:

    Het hele gedoe rond oranje, van koningdag, en verdere onzinnige santekraam wordt van jongs af aan met de paplepel ingegeven beginnende op de kleuterschool en zal het simpele volk wel behoeden om ooit het koningshuis afvallig te worden.

  2. sjoerd zegt:

    Mij zegt het helemaal niets, ik zou, zelfs als ik het zou verdienen, een lintje weigeren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s