Circus Valkenburg

De wegen van bestuurlijk en ondernemend Valkenburg blijven ondoorgrondelijk, als ze de laatste jaren al niet veel ondoorzichtiger en raadselachtiger zijn geworden. Want wat er met de mond beleden wordt, blijkt in de praktijk toch heel anders uit te pakken als je als geregeld bezoeker van het Geulstadje je ogen tenminste goed de kost blijft geven en zo dus de werkelijkheid kan toetsen aan de theorie zoals die met name op het gemeentehuis wordt vertolkt en ooit werd ontvouwd. Want was niet jarenlang het adagium dat Valkenburg het toeristisch roer wilde omgooien en af wilde van de platte lol en meer beoogde te mikken op niveau en kwaliteit en dus met name aantrekkelijker als bestemming voor senioren wilde worden. Bestuurders en ondernemers waren prima bij de les en wisten donders goed waar het grote geld te halen was. Wie was nog niet bijgepraat over de toenemende vergrijzing? Dus moest wellness wel een van de ankerpunten worden om het toerisme in de toekomst vorm te geven. Zo rond de eeuwwisseling haalde de ene nota na de volgende perspectiefschets wel de krant en kon ieder lezen wat Valkenburg moest worden en vooral niet meer wilde zijn. Het wilde af van zijn imago als centrum en oord voor plat en ordinair vakantievermaak. Het niveau van kuuroord lag namelijk binnen het bereik en moest dan ook binnen twee decennia het gezicht van deze plaats bepalen. Wat daar zo al van terecht gekomen is, kan ongeveer vijftien jaar later al aardig beoordeeld worden. Waarbij als eerste gedachte en konklusie post vat dat het voor het gemeentebestuur van Valkenburg kennelijk te moeilijk is gebleken om zich aan zijn woorden en voornemens te houden, dus de rug ook niet recht kon houden tegen het opportunistisch geweld van alle mogelijke pressie – en belangengroepen.

Zie het uiterlijk van het stadje aan de Geul, dat weliswaar op een reeks van plaatsen gepolijst en verfraaid is, maar gedomineerd wordt door een foeilelijke, herbouwde  valkenburgGeulpoort waardoor je je eigenlijk meer in Disneyland waant. Een uiting van hobbyisme welke dus haaks staat op de beoogde opschaling van Valkenburg en welke ook afgezworen lijkt met de reeks van evenementen die in de loop der jaren alleen maar is gaan uitdijen en er nu toe leidt dat het van april tot november nagenoeg iedere week bal is in de straten en pleinen langs de Geul. En niet dat de senioren daarbij allereerst aan hun trekken komen, zoals ooit de bedoeling was. Welnee. De Tourversie van de Amstel Gold Race en het wielerevenement zelf plus de Red Bull – zeepkistenrace die op 16 mei gehouden wordt op de Cauberg en het op 30 mei geplande ‘Pop on Top’ met onder andere Racoon kunnen toch onmogelijk voor die leeftijdscategorie georganiseerd zijn. Met de gemeente Valkenburg ook nog eens als animator getuige het enthousiasme waarmee burgervader Eurlings gisteren in hoogst eigen persoon de annoncering van die zeepkistenrace voor zijn rekening nam. Want zo gek is het dus inderdaad in Valkenburg geworden en zweert men net zo gemakkelijk het eigen geloof af en wordt de pias graag uitgehangen, als er maar snel geld in het laatje komt. Dan zijn de mooie woorden over niveau en senioren meteen vergeten, omdat het bijeen genomen zo ver weg en abstract en vooral moeilijk is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Circus Valkenburg

  1. sjoerd zegt:

    Het blijft gewoon een toeristenstadje… voor mij niet aantrekkelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s