Affaires en publieke moraal

Nederland gaat gebukt onder affaires zonder dat er ergens in de samenleving een krimp wordt gegeven. Het ene schandaal na het andere wangedrag wordt voor kennisgeving aangenomen en eigenlijk beschouwd als orde van de dag. Die stemming heerst alsof men langzamerhand murw gebeukt is door de voortdurende opeenvolging van berichten, verslagen en dossiers over de zoveelste persoon die of zijn boekje te buiten is gegaan of het niet al te nauw met de publieke moraal heeft genomen en al helemaal niets had met integriteit. Over de oorzaak van de groeiende losheid in opvattingen zoals die tot uitdrukking komt in de opeenvolging van affaires die nu al jaren, dag in dag uit, de media vullen, kan een uitgebreide boom opgezet worden. Met een gerede kans op verwarring over wat daarin nu exact oorzaak en gevolg mag zijn. De gemeenplaats die het op dit moment in dit verband ontzettend goed doet, is de voor de hand liggende verwijzing naar de rol van de sociale media in de maatschappelijke processen. Waardoor en waarop immers alles en iedereen naar believen te kijk gezet kan worden. Makkelijk zat om het daarop te houden. Maar misschien moet niet onderschat worden wat het betekent dat de journalistiek zich wereldwijd een andere taak aan het toedichten is. Van de traditionele invalshoek, die gevuld was en is met verslaggeving en reportages, is een verschuiving te konstateren in de richting van het tegels lichten, van het onderzoek doen naar vermeende misstanden. Met daarin ook nog eens als aanjager de toegenomen concurrentie tussen media, die knokken voor hun bestaan en daarvoor afhankelijk zijn van lezers, abonnees, kijkers en luisteraars.

Een derde aspect waardoor die publieke moraal steeds meer onder druk komt te staan, is gelegen aan de kant van de spelers, de bestuurders, politici, bekendheden, die immers altijd de feitelijke aanleiding vormen voor een zoveelste schandaal of exces. En over de toename daarin is het met recht speculeren geblazen, waarbij het altijd oppassen geboden is. Want het kan zo verleidelijk zijn om voor de vuist weg en uit de buik te redeneren en te verklaren. Toch valt er niet te ontkomen aan de konstatering dat waar mensen in hun professionele rol in welke zin ook in de fout gaan, er nagenoeg altijd sprake is van het voorbijgaan aan de regels van fatsoen, van gebrek aan zelfbeheersing en het onvermogen om de rug recht te houden tegen elke verdrukking en verleiding in. Namen en voorbeelden genoeg van zulk persoonlijk falen als vermoedelijk uitvloeisel van een tekort aan bagage. Bestuurders van woningcorporaties, Jos van Rey, Ton Hooymaaiers, Johan Houwers, de ABN – top, Kamervoorzitter van Miltenburg, bestuurder Nijhuis van Schiphol, de directeur van het Wereldmuseum in Rotterdam en last but not least die ex-politieagente die haar zorgbedrijf in Lelystad uit haar handen liet glippen en daar als enige zelf niet slechter van werd. Mensen met als grootste gemene deler dat ze van niets iets konden worden in onze samenleving waarin de gelijkheid van kansen alleen maar toegenomen is. Maar omgekeerd evenredig daarmee is de innerlijke beschaving, lijkt het, gedaald waar die juist een noodzaak is om als bestuurder van een bedrijf, een organisatie, een instelling of een gemeente of provincie een voorbeeldfunctie te kunnen vervullen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Affaires en publieke moraal

  1. Dhyan zegt:

    Net zo lang tot we ook daar weer murw door gebeukt zijn en de schouders ophalen. Ik denk toch dat de grote negatieve inspiratiebron onze volksvertegenwoordiging is in de opvatting wat zij kunnen dat kunnen wij ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s