Mijn weg in de modieuze wirwar

Waar het allemaal toe dient, vraag ik me niet eens meer af. Ik zie het allemaal gebeuren en aan mijn oog passeren. Waarmee het als zodanig een feit is. Ook voor mij, zonder dat het mij nog verwondert of ergert of op mijn lachspieren werkt. Vandaag de dag heeft nu eenmaal andere zaken in petto dan ik ooit verwacht of gehoopt heb. Niet alles blijkt in een rechte lijn vanuit mijn blik naar een toekomst zoals ik die tenminste ooit zag en verwachtte, te lopen. Wat aanvankelijk nog stomme verbazing bij deze of gene en links en rechts wekt, blijkt in een ommezien de doodgewoonste zaak van de wereld te zijn geworden of gevonden. Waarmee je het maar hebt te doen. Of je het leuk vindt of niet om in het voetspoor van al die ontwikkelingen te treden. Skepsis of een kritische noot helpen niet tegen de moderniteit, die je als kind van de vijftiger en zestiger jaren maar hebt te aanvaarden. En doe het maar ongezien en zonder kanttekening omdat het gros van de mensen ze omarmt als een verrijking, als een gegeven dat waarde toevoegt aan het leven. Dus heb je er slechts het zwijgen toe te doen omdat referenties die aan een ver verleden worden ontleend om die vermeend terechte kanttekening te plaatsen, er voor de meerderheid totaal niet toe doen omdat dat verleden waar naar verwezen wordt en waaraan de kracht en geldigheid van dat volgend novum getoetst wordt, geen enkele relevantie heeft, een abstractie is. Omdat dat vroeger geen teken van leven vertoont, dus nauwelijks tot een vorm van herkenning en erkenning kan leiden. Waardoor je met al je ervaring zo langzamerhand aan de kant kunt komen te staan, als je maar blijft teruggrijpen naar dat verleden om de waarde van het nu te schatten. Dus ben ik steeds minder geneigd om nog een kik in die zin te geven.

Hoogstens in eigen kring. Hoewel zo’n preek voor eigen parochie wel leuk is, maar niet meer opschiet. Waardoor ik het steeds meer allemaal laat voor wat het is. Wat niet wegneemt dat ik toch vaak nog, maar buiten het zicht, mijn hoofd schudt als ik nog menigten zie stoklopen, de toenemende dracht van valhelmen op fietsen gadesla. En wat te denken van al die mensen die op hun fiets naar hun werk gaan, met in hun rugzak vermoedelijk de kleding die zij op hun werk dragen? De hectiek, de schroeiende drukte in Amsterdam schijnt ook een vanzelfsprekendheid te zijn geworden. Want niemand die er wat aan doet of van zegt. De gevoelstemperaturen en de codes rood en oranje zijn niet meer uit het dagelijkse leven weg te denken, zonder dat helder is wat de betekenis en de bijdrage er nu precies van is. Bestaat er nog zoiets als gelegenheidskleding en wordt er nog wel eens op chique gegaan? Of is casual de norm voor alles geworden? En ik zwijg maar helemaal over de tomtom waartegen ik mijn verzet gewoon heb opgegeven, zij het met mijn notie dat het gros van de mensen het kennelijk lekker vindt om als een kip zonder kop de weg gewezen te krijgen en dus geen interesse heeft in de wetenschap waar men zich op enig moment bevindt. Zo doet men maar en vind ik het allemaal best. Omdat de rol van Don Quichotte mij beslist niet past. Omdat ik er nog altijd in slaag om mijn eigen weg in de modieuze wirwar van nu te vinden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Mijn weg in de modieuze wirwar

  1. sjoerd zegt:

    Ik draag nog steeds een Levi’s 501. Niet alles verandert…

  2. hanneke zegt:

    Kennelijk heb je nog niet door hoe het met de Tomtom gaat. Er staat nergens bij dat je er geen kaart bij mag halen. Want ja, er zijn nog wel mensen die willen weten waar ze zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s