Een teken uit Tröglitz

Wie dit weblog met enige regelmaat bezoekt, weet dat ik soms met een zekere afgunst naar onze oosterburen kijk. Hun rust, gedegenheid, terughoudendheid en ook behoudzucht doen vaker weldadig aan in vergelijking met de opwinding die in ons lage land schering en inslag is geworden, met daarbij als heersende toon de waan van de dag. Die zweem van jaloezie neemt evenwel niet weg dat die sfeer in Duitsland, zoals die daar vaker frappeert, mij het kwalijke verleden van dat land niet heeft doen vergeten. Ik blijf toch altijd waakzaam. En als ik mij al in slaap zou laten sussen, dan zijn het wel de soms verontrustende berichten vanuit het Duitse die je bij de les en wakker houden. Waarvan ik een wel heel recent en navrant voorbeeld mijn lezers en bezoekers bepaald niet wil onthouden. Omdat er wat mij betreft namelijk nooit vergeten mag worden.

“Er staat een politiebusje met twee agenten tegenover het huis van Markus Nierth in het dorpje Tröglitz. Nierth (45), luthers theoloog en rouwredenaar, trad op 7 maart terug als onbezoldigd dorpsburgemeester na bedreiging door lokale extreem-rechtse burgers en de neonazipartij NPD. Hij had hun woede gewekt met zijn streven asielzoekers op te vangen in dit 2700 zielen tellende gehucht, veertig kilometer ten Zuidwesten van Leipzig. Vanaf het begin van het jaar organiseerde de NPD wekelijkse fakkeltochten tegen de komst van vreemdelingen naar Tröglitz. Komende maand zouden de asielzoekers worden verwelkomd. Maar in de nacht van afgelopen vrijdag op zaterdag ging de vlam in het pas gerenoveerde woonblok in het midden van het dorp. ‘Hiervan zal Tröglitz nooit meer herstellen’, schreef de ex-burgemeester de volgende dag op Facebook. De beelden van het uitgebrande rode pannendak werden binnen vierentwintig uur het symbool van de mislukte strijd tegen neonazi’s, vreemdelingenhaat en racisme in Duitsland. ‘Dit is geen incident, maar iets wat in de hele Bondsrepubliek gebeurt. Tröglitz is overal’, zei premier Reiner Haselhoff (CDU) van Saksen Anhalt afgelopen dinsdag tegen dagblad Die Welt. ‘Neonazi’s zijn niet plotseling terug, ze zijn nooit weggeweest’, twitterde een antifascisitische organisatie. Uit politiecijfers blijkt dat het aantal aanvallen op en tegen vluchtelingen en asielzoekers is toegenomen van 24 in 2012 tot 150 vorig jaar. De incidenten worden niet alleen gemeld in het Oosten van Duitsland, zoals tot nu toe het overheersend beeld was, maar komen in dezelfde mate ook voor in Nordrhein-Westfalen en Beieren.”

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Een teken uit Tröglitz

  1. Mack zegt:

    Afgunst lijkt me geen goed woord, ik denk namelijk niet dat je het de Duitsers niet gunt. Verder vraag ik me af of Duitsers echt zo gastvrij en correct zijn naar toeristen, of dat dat een soort boetedoening, schaamte is.

  2. sjoerd zegt:

    Ik denk er het mijne over. We zouden een jantje modaal over de hele wereld moeten instellen. Wedden dat wij westerlingen het hardste zouden piepen.

  3. Dhyan zegt:

    Ik vind dat ze uit schuldbesef en boetedoening de hele door fundamentalisme ontstane migratiestroom maar als asielzoeker moeten opnemen en wel voor het gehele continent Europa. Dat zal ze leren L.O.L.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s