Een dagje Trier

Dat beelden uit het verleden bepaald geen garantie vormen voor de juistheid van een inschatting in het heden, is mij opnieuw maar al te duidelijk geworden. Zeker dertig jaar geleden was ik eens in Trier, een stad die op circa tweehonderd kilometer afstand van Zuid-Limburg ligt en nu zeer goed te bereiken is doordat er een rechtstreekse autoweg vanaf Verviers naar toe loopt. In twee uur tijd ben je er, rijdend door een aantrekkelijk landschap, met de auto. Dus leek het een goede gedachte om nog eens een paar uurtjes naar die oudste Duitse stad te gaan. Die tijd moest voldoende zijn om de mooie plekken die ik nog altijd in mijn geheugen had, nog eens terug te zien. Wat dus eigenlijk bij aankomst en raadpleging van het eerste de beste stadsplan een kapitale taxatiefout bleek. Want wat had Trier veel meer te bieden dan de Porta Nigra, de Hauptmarkt, de Dom en de Basilika die dat levendige plekje in mijn herinnering hadden weten te behouden en voor het bekijken waarvan die paar uur al net aan toereikend waren!

007014

032017Voor een bezoek aan het Rheinisches Landesmuseum, het keurvorstelijk paleis, de Barbarathermen, het Judenviertel, het Amfitheater, de Thermen aan de Veemarkt en de Keizerlijke thermen ontbrak eenvoudigweg de tijd, terwijl dat stuk voor stuk monumenten zijn die alleszins de moeite van het bezoeken waard zijn. En dan vermeld ik nog niet eens al die fraaie panden en gevels die gedurende de tweeduizend jaar oude geschiedenis van Trier tot stand zijn gekomen en wonderlijk genoeg bewaard zijn gebleven zonder dat ze een extra vermelding in wat voor een gids dan ook hebben gekregen. Waardoor die stad een werkelijk sfeervolle parel kon worden, die met haar ligging aan de Moezel alles in zich heeft om mij tot een snel en hernieuwd bezoek eraan te verleiden. Want dat dat ervan komt, staat voor mij nu al vast.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Een dagje Trier

 1. Rob Alberts zegt:

  Jaren terug liep ik met een goede wandelvriend van Luxemburg naar Trier.
  Jouw blog haalt goede herinneringen bij mij naar boven.
  Wandelvriendelijke groet,

 2. sjoerd zegt:

  Je kijkt nu met een heel ander idee naar die stad.

 3. Ximaar zegt:

  Ik ben er een paar keer geweest en in beide gevallen was ik er niet kapot van. De 2de keer (ook alweer 12 jaar geleden) was er wel veel veranderd en verbeterd en misschien heeft dat wel doorgezet.

  Steden kunnen erg veranderen, maar het heeft ook te maken hoe je jezelf voelt. Van Trier heb ik waarschijnlijk altijd te hoge verwachtingen gehad. Mogelijk kijk ik er nu ook anders tegenaan. Met de kennis van nu hou ik meer van Bamberg, Regensburg, Lübeck, Goslar, Nördlingen, Soest, Schwabisch Hall, Speyer en onlangs is daar Dresden bij gekomen. Ik zou daar eens een top-10 van moeten maken. De kans is groot dat Heidelberg daar net zo min in staat. Duitsland heeft simpelweg teveel mooie en interessante steden.

  • robschimmert zegt:

   Op jouw gezag dat je wat mij betreft met je vele tochten door Duitsland hebt gekregen, neem ik jouw rijtje ongezien over en weet ik dus meteen dat mij nog genoeg te doen staat om de schoonheid en de binnenkant van Duitsland te ontdekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s