Een bezoek aan Stevensweert

Omdat goede wijn geen krans behoeft, deze keer geen fotografische illustratie en ondersteuning van een kort uitstapje dat gisteren zo maar ontstond. Omdat het Eerste Paasdag was, omdat het mooi weer was en omdat het een bestemming betrof welke zo gemakkelijk vergeten of gepasseerd kan worden. Het is de Zuidnederlandse, de Limburgse tegenvoeter en pendant van de fameuze vesting Bourtange, te weten het door de Spanjaarden op het voormalige eiland in de Maas in de zeventiende eeuw opgetrokken bastion Stevensweert. Bij de aanleg waarvan de geometrische principes tot in hun uiterste consequenties en steeds met behulp van de passer zijn toegepast. Waardoor een bolwerk tot stand kon komen dat de vorm van een zevenster heeft en welke de laatste jaren steeds meer in haar oorspronkelijke vorm is hersteld. Met als centraal punt het Jan van Steffensweertplein, waar alle straten in een nagenoeg rechte lijn, meestal vanaf de zeven versterkingen, de ravelijnen, uitkomen. Wat Stevensweert overzichtelijk maakt en tegelijk ook aantrekkelijk.

De bezoeker hoeft er niet urenlang te dwalen, maar krijgt een volledig beeld van deze vesting in een wandeling van hooguit anderhalf uur langs alle historische punten die ook nog eens in hun oorspronkelijke staat zijn teruggebracht en telkens zijn voorzien van de bekende kleine en bruine informatieborden. Met de mogelijkheid om die rondgang en de daarbij verkregen beelden nog eens bevestigd te krijgen in het Streekmuseum dat prominent naast de fraaie kerk aan het eerder genoemde centrale plein ligt en dat werkelijk excelleert door het gedetailleerd beeld dat daar te vinden is van de geschiedenis van Stevensweert en dat vooral gegeven wordt aan de hand van maquettes, voorwerpen en schilderijen. Beslist een must en het bezoeken zeker waard, waarna een moment van verpozing aan de Maas, met een wijds zicht op het in de verte gelegen Thorn, een logische afronding vormt van een bezoek van een paar uur aan dit kleinood dat in Midden – Limburg toch wat verscholen ligt. In elk geval een stukje weg van de snelweg, wat de rust en lieflijkheid van Stevensweert absoluut ten goede komt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een bezoek aan Stevensweert

  1. sjoerd zegt:

    Ik ben er toevallig vandaag toevallig langsgereden. Vanuit Maasbracht richting schipperskerk…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s