Het Museum van Mariemont

Een Waals pareltje dat beslist aan de klauwen van de vergetelheid ontrukt moet worden, is het Koninklijk Museum van Mariemont, waarvan het bijna onvoorstelbaar is dat het met al haar schoonheid zo verscholen ligt in een van de treurigste gebieden van België, namelijk in de driehoek tussen Mons, Charleroi en La Louvière. Dus even ten Zuiden van Brussel en daarom ook weer niet zo’n eind rijden dat het tot de onmogelijkheden van een eendaagse trip behoort. Het is eenvoudig te bereiken door op de snelweg van Luik naar Parijs de afslag Manage te nemen om vervolgens de borden waarop het betreffende museum aangegeven staat, richting Morlanwelz te volgen. Het betekent wel eerst een tocht van zo’n vijf kilometer door die voor Wallonië zo kenmerkende treurigheid en verrommeling. Wat eigenlijk een diep ademhalen vraagt dat wel haar beloning krijgt bij aankomst bij het schitterende park van zo’n 45 hectare dat dat museum omgeeft en dat op zich al een wandeling er doorheen van een paar uur meer dan waard is. Het bevat namelijk een uiteenlopende collectie van bomen, die de leeftijd van honderd jaar meestal al ruimschoots 007gepasseerd zijn gezien hun kolossale omvang en vaker grillige structuur. Is dat dus al iets voor de fijnproever, de echte liefhebber komt nog eens extra aan zijn trekken in het museum zelf.

Op verschillende niveaus van het fraaie gebouw bevinden zich uitgebreide collecties van Griekse, Egyptische, Helleense en Romeinse kunst, terwijl er een etage is vrijgemaakt om eeuwenoude Chinese en andere Aziatische kunst te tonen. Het ligt er allemaal met een vanzelfsprekendheid alsof het de gewoonste zaak van de wereld is dat het zich juist daar in die Waalse uithoek bevindt dat ook op zo’n zaterdag in maart op een godvergeten oord lijkt omdat er geen kip te vinden is die oog heeft voor al deze historische pracht. Waar het nog niet eens bij blijft. Want op de bovenste verdieping van datzelfde Museum van Mariemont is momenteel een uitgebreide, misschien zelfs wel wat overdadige expositie ingericht van een aantal symbolisten uit de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Grafici en schilders die hun tijd ver vooruit bleken te zijn en met name het gedachtengoed van Freud verbeeldden. Onder de titel “De navel van de droom” is werk van Rops, Klinger, Kubin en Simon tentoongesteld, waarvoor eigenlijk voor ons te weinig tijd beschikbaar was om daar de aandacht aan te besteden die het beslist verdiende, vooral gelet op het tegendraadse karakter ervan, gezien het tijdsgewricht waarin het tot stand was gekomen. In hoge mate intrigerend dus en tegelijk uitnodigend om het nog eens te komen bekijken. Wat dus zeker gaat gebeuren omdat je op dit Waalse pareltje dat dat Koninklijk Museum van Mariemont is, echt niet in dat ene, bijna vluchtige, bezoek uitgekeken bent.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het Museum van Mariemont

  1. sjoerd zegt:

    een mooie tip, al zoek ik wel een andere weg om tot daar te geraken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s