De macht van het Mediapark

Als het toch al ging over de onmatige wijze waarop ons het nieuws wordt toegediend en waardoor wij in onze passiviteit en het ondergaan ervan, welhaast onvermijdelijk in de rol van slachtoffer verzeild moeten raken, dan kan het volgende voorbeeld dat vandaag speelt, er ook nog wel bij. Waarbij met name de overdrijving die in die nieuwsvoorziening wordt betracht, het meest in het oog springt. Was het tot voor een aantal jaren terug een uitzondering dat er overdag een extra TV – journaal werd uitgezonden, waardoor je er als argeloze kijker echt van opkeek en wist dat er iets bijzonders aan de hand was, momenteel lijkt het wat dat aangaat welhaast elke dag bal te zijn. Althans, als het aan de NOS ligt. Waar de journaalredactie zo langzamerhand de temperatuur en de staat van het land lijkt te bepalen, afgaande op de door haar verzorgde extra journaal-edities, die de indruk wekken dat de ene ramp de andere bijzondere gebeurtenis opvolgt. Voor maatvoering en nog meer voor de maat betrachten moet je niet meer op het Hilversumse Mediapark zijn, laat staan dat daar nog iemand is die weet wat doseren en onderscheiden is.

Hoe snel men daar uit zijn voegen is, wordt vandaag weer eens overduidelijk bewezen door de omstandigheid dat een stroomstoring die Noord-Holland en Flevoland, dus ook Hilversum en Amsterdam, heeft getroffen, zo maar de aanleiding is om met het NOS – journaal permanent op Nederland 1 in de lucht te zijn. Alsof de navel van Nederland, als het al niet die van de wereld is, in de fik lijkt te staan en de rest van het land daar vooral mee bezig moet worden gehouden. Ja, ja, zo is er haast altijd wat aan de hand in het land als het aan onze mediavrienden ligt. Wat we dan ook vooral zullen moeten weten, merken wij vandaag ook weer. Waarbij het vanzelf ook blaast en hijgt en jaagt en sprint dat het een lieve lust is om het volgende weetje en wissewasje weer bij het volk te krijgen, dat immers zo graag informatie krijgt. Waar zijn anders die smartphones en tablets voor, zal de redenering in Hilversum wel luiden om het eigen gelijk en nog meer de eigen jachtigheid bevestigd en onderstreept te krijgen. Waarmee, dus met die carroussel, die tombola, die rollercoaster van nieuwsvoorziening die zich met al haar extra – journaaledities alleen maar verder op – en aanjaagt een nieuwe werkelijkheid, dus normaliteit ontstaat die niet eens betwist hoeft te worden. Omdat ze ons dus eenvoudigweg overkomt, wordt aangedaan.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s