Een gemankeerde bedrijfsjurist

Het is niet de bedoeling om ze hier compleet weg te zetten en af te serveren. Maar een bijzonder slag blijft het wel. Met een van die heel specifieke exemplaren van dat soort mocht ik al vroeg in mijn loopbaan kennis maken, waardoor mijn kijk op die beroepsgroep niet meteen de meest positieve impuls kreeg. En wonder, o wonder, ook nog eens bevestigd werd bij volgende professionele contacten met weer andere juristen. Maar die eerste die ik in mijn vizier kreeg, sloeg alles en kwam ik in dat formaat nadien nooit meer tegen. Gelukkig. Dat wel. Omdat een dergelijke ervaring het beste maar die ene keer in je leven kan worden opgedaan. Veel meer van datzelfde is, achteraf en zoveel jaren later bezien, onmogelijk te verdragen. Maar goed, wat wil je als startende jongeling welke nog onbevlekt is en barst van de ambities, dus nog overal van opkijkt en nauwelijks de referenties bezit om excessen op hun waarde te schatten. Zo stond ik er ongeveer voor toen ik kennis maakte met een bedrijfsjurist die een reeks van klussen binnen dat toch kleine bedrijf had, zonder dat ik een verband dan wel samenhang of logica in zijn takenpakket kon ontdekken. De man stond zich in elk geval voor op het gewicht van die daarin gebalde verantwoordelijkheden. En uiteraard was ik wel onder de indruk. Wist ik op dat moment veel, hoewel de chaos op zijn kantoor mij wel meteen opviel. Waarschijnlijk had elke taak zijn eigen stapeltje. Wat bijeen genomen leidde tot acht stapels dossiers op zijn bureau plus vier even hoge op de grond en nog eens vijf op een salontafeltje.

Daarachter troonde hij, toen nog wel, waar dat later en bij herhaalde kontakten veel meer op verschuilen leek. Want met het vorderen der tijd leerde ik dat hij toch als een exoot en stoorzender werd ervaren die met zijn juridische oprispingen en tegenwerpingen ieder die verder wilde, voor de voeten liep. Bijdrage dus nul komma nul, maar nu eenmaal een factor die geduld moest worden omdat de man bij de sluiting van de mijnen per contract was getransfereerd naar dit bedrijf dat jaren aaneen als een soort onderaannemer had gefungeerd voor verschillende mijnzetels. Dus kon hij met wederzijds goedvinden dysfunctioneren, had hij daardoor de lachers altijd op de hand en wist ik na verloop van tijd ook hoe me tot hem te verhouden. Wat onder andere betekende dat je geacht werd de andere kant op te kijken als hij een van de laden achter zijn stapels opende om zich steels een versnapering toe te dienen om zo naar de eigen wens en naar behoren de werkdag door te komen. Waarmee hij ook in dit opzicht een polonaise opende die in de loop der jaren elders net zo volgehouden werd, met de fles vanuit de la rechtsonder altijd paraat en buiten het zicht in de aanslag. Dat beeld alsook die jurist die omkomt en zich vervolgens begraaft in zijn eigen kennis en dossiers is mij al de jaren dat ik heb gewerkt, blijven volgen. Met nog altijd die eerste gemankeerde bedrijfsjurist in de hoofdrol in mijn geheugen, omdat hij nadien dus nooit overtroffen is, maar wel de toon had gezet. Zonder dat ik daarmee wil beweren dat elke bedrijfsjurist zich nadien net zo gedroeg. Maar het beeld dat bij aanvang was gezet, is tegen de verdrukking bij mij toch blijven hangen omdat het zich vaker min of meer bevestigde.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een gemankeerde bedrijfsjurist

  1. sjoerd zegt:

    Ik vind het ook rare ingebeelde kwasten… Ik kom ze regelmatig tegen, als ze de jaarrekening komen controleren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s