Het lot van een baasje

Het kan best zijn dat hij zijn eigen wereld totaal anders beleeft dan waarop ze zich naar anderen laat zien. Zijn binnenkant, zijn gevoel ervan kan geheel verschillen van hoe de buitenwereld, de omgeving deze ervaart. Een omgeving die hem nagenoeg dagelijks, en ook nog een paar keer per dag, in al zijn treurigheid voorbij ziet gaan. Hoewel, misschien is hij er gelukkig mee. De vijftig gepasseerd, een meter negentig lang, toch min of meer gebogen, met het hoofd wat afgewend en de schouders teveel hangend lijkt hij zichzelf steeds achterna te lopen, terwijl het dat onooglijke hondje is dat hem in feite de weg wijst, dat hij maar heeft te volgen. Een verdrietig lot. Zo oogt het wel. Wat nog een treuriger aanblik krijgt als dat diertje stopt om zich van zijn last te ontdoen en zijn baasje dwingt tot een serie handelingen waar deze ogenschijnlijk nooit om vraagt of op wacht. Getuige de stroefheid, de moeite die besloten ligt in elk van zijn volgende bewegingen die noodzakelijk zijn om de stoelgang die voor en onder hem plaats vindt, tot een goed einde te doen komen. Dat betekent zoveel dat allereerst dat plastic boterhamzakje uit de rechter jaszak wordt gehaald en opengevouwd, waarna het baasje door de knieën moet om datzelfde zakje achter het hondje te houden om zo diens uitwerpselen op te vangen. Lijkt dat gedoe, dat gemik en passen en meten, alleen al een zichtbare penitentie voor de toeschouwer en buitenstaander, het kan in het vervolg alleen nog maar erger, zou de kijker allicht kunnen denken.

Want dat gevulde zakje, waar de warme damp vanaf blijft komen, moet natuurlijk wel gesloten worden. Waartoe een eerste vereiste is dat de lucht eraan ontsnapt om er vervolgens een wikkeltje om te doen om het geheel af te sluiten. Hoewel het ook dichtgeknoopt kan worden, zoals die man dat meestal pleegt te doen. Wat hij als een ware jongleur ook nog eens verricht met die ene hand die vrij is, omdat met de andere de lijn van het hondje moet worden vast gehouden. O treurnis. Ga er namelijk maar aan staan om dat elke dag een paar maal te doen en dan ook nog eens voor de ogen van deze en gene die dit als passant ziet gebeuren of voor al die kijkers, die dit spectacle coupé vanuit de veilige beslotenheid van de eigen huiskamer mogen aanschouwen. Natuurlijk bereik je de ultieme vaardigheid en word je een grootmeester in zulk soort handigheid die dus ook nog eens ten toon gespreid moet worden en plein public. Met een vervolg in de vorm van een wandeling met zo’n lullig gevuld zakje in de andere, de vrije hand. Dat kan toch nooit je bestemming als mens zijn, lijkt die man maar te blijven denken als hij dat lot zo moeizaam draagt. Want een mens heeft waarachtig wel iets beters te doen dan de stront van zijn hond in stijl op te rapen en weg te werken, spookt er misschien door zijn hoofd. Ik moet en wil in ieder geval niet denken aan dit lot dat voor een baasje toch weggelegd lijkt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Het lot van een baasje

 1. Mack zegt:

  Het is net als met roken, dat mag ook niet meer binnen. Ze krijgen jou ook nog wel.

  • robschimmert zegt:

   Ik rook al zeven, acht jaar niet meer….

   • Mack zegt:

    Nee dat weet ik. Kun je daar niet een logje over schrijven, hoe zielig en betuttelend dat is dat je niet meer mag roken? Toevallig loop ik ’s ochtends ook met zo’n zak vol klei de hond uit te laten. Ben altijd blij als ik een afvalbak ben tegengekomen waar hij in kan. Want zo’n grote hond, sjjzzs, het is gewoon misdadig dat een baas dat moet opruimen. Tijd dat Mark daar iets aan gaat doen.

 2. sjoerd zegt:

  Alleen al daarom wil je toch geen hond…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s