Arme Giedo

Voor de echte groteske geschiedenissen schijn je toch in de Formule 1 – wereld te moeten zijn. Aan verhoudingen wordt daar helemaal niet meer gedaan. Alles is mogelijk en niets is te gek in die omgeving die gedirigeerd wordt door een of andere tachtigplusser en miljardair tegelijk. Wat natuurlijk een basisvoorwaarde is voor de verheffing van idiotie tot normaliteit. Want kijkt er nog iemand van op dat pubers daar wedstrijdjes met elkaar mogen rijden voor de ogen van een miljoenenpubliek dat zelfs bereid is om daar de nachtrust voor op te offeren? Een modern sprookje van Grimm, waarin het technisch vernuft en de bijbehorende foefjes het echte verhaal vertellen. Met kabouters dus achter het stuur van racemonsters. In zo’n wereld kan niets meer met een reguliere of mensenmaat gemeten worden, gaat iedere proportie zichzelf te buiten, bedacht ik mij toen ik de litanie van zo’n gemankeerde autocoureur las. Een Nederlander nog wel die naar de naam van Giedo van der Garde luisterde en die al jaren in dat formule 1 – circus verbleef. Maar of hij daarin ook wat gepresteerd heeft, blijft onduidelijk. Ik ben die naam in al die jaren nog nooit in een uitslagenlijst van een Grand Prix tegengekomen. Zodat het de vraag is of hij ooit aan een startstreep heeft gestaan. Wat er, als ik zijn hele geschiedenis en de kern van zijn klacht plus de uitkomst ervan, nog niet eens het meest toe schijnt te doen. Hij heeft op een of andere manier bij een renstal onder contract gestaan. Alleen weigerde de betreffende manager hem de laatste tijd in te schrijven voor een Formule 1 – race. En daar had onze Giedo al van zijn achtste jaar van gedroomd en voor gebikkeld en al die tijd ook keihard gewerkt.

Dus moet dat gedwongen non-actief wel de basis zijn geweest voor een persoonlijk lijden dat zo groot was dat Giedo, ook niet helemaal gek, zijn uitzonderlijk verdriet in die malle wereld toch maar te gelde besloot te maken. Waarvoor hij naar de rechter stapte, welke in elk geval geen Nederlandse kantonrechter bleek te zijn, want toch enkele maten ruimer en groter dacht dan de formule die in Nederland usance is als een ontslagvergoeding vastgesteld moet worden. Nee, de smart van Giedo werd aanmerkelijk zwaarder getaxeerd dan de frustratie van de eerste de beste ontslagen werknemer in Nederland. Giedo werd op slag zo maar een man in bonus toen er toestemming werd gegeven om zijn kontrakt te ontbinden, maar wel tegen betaling van een som ineens van 15 miljoen euro. Dan piep je toch even anders en zijn de scherpe kantjes van de gekoesterde wrok tegen de formule 1 wat gauw verdwenen en wenkt een andere toekomst in de autosport, als je toch niks anders blijkt te kunnen, te meer omdat er van de rente van die vergoeding ook nauwelijks meer te leven valt. Dus biedt Le Mans nog soelaas en perspectief, hoewel het, begrijpen wij maar al te best, toch tobben blijft voor die arme Giedo, die het ook niet kwalijk te nemen valt dat hij gevoel voor verhoudingen mist. Wat kan je anders als je je leven lang alleen maar in cockpits hebt gezeten en alles te snel voorbij zag gaan om er over na te denken dan wel een oordeel over te vormen of er wijzer van te worden?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Arme Giedo

 1. Mack zegt:

  Jij denkt zeker dat hij dat geld mag houden? Wat denk je van sponsoren die hun geinvesteerde geld terugwillen?

  • robschimmert zegt:

   Ik baseer mij gewoon op wat ik hoor en lees. Dan kan ik niks anders dan dit konkluderen. Te zot voor woorden, zo’n bedrag voor een vent die nul komma nul heeft gepresteerd. Geen wonder, zou ik bijna zeggen, dat zijn teammanager er niet over piekerde om hem in te schrijven.

   • Mack zegt:

    Dan moet je maar eens op zoek naar betere bronnen. Andere coureurs namen veel meer geld mee, waardoor de renstal dacht dat ze die moesten nemen en daar de afkoopsom wel van konden betalen. Dat liep anders. Sauber had dat geld helemaal niet, dus het vermoeden is dat die 80-jarige miljardair persoonlijk te hulp is geschoten. Die kon zich niet namelijk niet veroorloven nog een team te verliezen in zijn circus. Medelijden met Giedo hoeft niet, maar van die 15 miljoen zal niet veel voor hemzelf overblijven.

    • robschimmert zegt:

     Ik geloof je grif. Je bent immers kenner. Ik ben buitenstaander en geef vanuit die positie en in die hoedanigheid mijn commentaar en vertel wat dit gedoe bij mij oproept.

    • Mack zegt:

     Geeft niks. Ik heb zojuist op mijn weblog een bewering gedaan die ook uit mijn onderbuik kwam. Beetje hetzelfde gevoel als hier.

 2. hanneke zegt:

  Het is voor mij onbegrijpelijk dat grote sporten worden gedirigeerd door een man (nog geen 1.60 m.) van over de tachtig (formule1) of een van 79, die het nog wel weer een termijn wil gaan doen (voetbal).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s