Het OM en de rechtsfilosofen

Hoe zeer de morele bordjes de laatste jaren verhangen worden, is nog eens duidelijk gemaakt bij alle meningsvorming en gedachtenwisselingen over de Valkenburgse zedenzaak. Met name nu er door deze en gene rechtsfilosoof scherpslijperij bedreven wordt naar aanleiding van de wijze waarop het Openbaar Ministerie haar vervolgingstaak heeft opgenomen. Waarbij het al zover aan het komen is dat de zelfmoord van twee verdachten bijna op het bordje van dat OM wordt gelegd. Het zou een te grote broek hebben aangetrokken, van meet af aan te grof publicitair geschut hebben gebruikt, waardoor eventuele verdachten zich onder druk gezet zouden kunnen voelen. Met als uitkomst de verdachte die zo maar als slachtoffer wordt opgevoerd. De omgekeerde wereld. Want met hun strapatzen, met hun omgang met een minderjarige prostituee hebben zij immers een risico gelopen en mogelijk zelfs op de koop toe genomen. Strafbaar gedrag is strafbaar gedrag en dient te worden vervolgd door het Openbaar Ministerie, dat daartoe alle middelen mag inzetten die onze rechtsstaat gepermitteerd acht. Zodat daar dus geen enkele verantwoordelijkheid gelegd kan worden voor het feit dat er verdachten waren die het vooruitzicht van publieke straf en te dragen verantwoordelijkheid voor hun foutieve en zelfs kwalijke handelingen niet konden verdragen en daar voor zichzelf de verst mogelijke konsekwenties aan verbonden.

Uiteraard is het lastig als verkeerd gedrag in onze transparante samenleving aan het licht komt. Maar ook daarmee zal door iedere betrokkene op een adekwate wijze gedealed moeten worden. In elk geval ligt er in deze kwestie geen waarheid in het midden noch kan er aan pappen en nathouden worden gedaan zoals sommige rechtsfilosofen dat zo nodig wilden. Goed is goed en fout hartstikke fout in deze onverkwikkelijke zedenzaak, die dan ook geen gulden middenweg verdraagt, waardoor alles en iedereen wat op zijn bordje zou moeten krijgen. Er is maar één waarheid en werkelijkheid die telt en dat is dat wie zijn billen brandt, echt op de blaren moet zitten zonder dat er ook maar zachte heelmeesters in de buurt horen te komen. En ook als men met die waarheid en de aldus voorgehouden spiegel problemen heeft, zal men deze toch echt zelf moeten oplossen. Omdat het waarachtig van de gekke wordt dat je nog hulp geboden krijgt bij het dragen van de gevolgen van de daden die je helemaal zelf en met het volle verstand hebt begaan. Of moet de wereld echt op zijn kop gezet worden met morele bordjes die ook compleet zijn verhangen, vraag ik ten slotte zonder de zedenmeester te willen spelen?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Het OM en de rechtsfilosofen

 1. sjoerd zegt:

  Ze moeten willens en wetens een minderjarige hebben genomen. Als je dat niet geweten hebben treft hun weliswaar schuld, maar geen verwijtbare schuld. Hooguit de schuld naar hun vrouw of vriendin…

 2. Mack zegt:

  Toch ben ik het niet eens met de handelswijze van het OM. Twee mensen hebben zelfmoord gepleegd onder druk. Wat deden zij dat ze de dood verdienden? De hoofdschuldige is de loverboy, die pleegt geen zelfmoord omdat hij geen moreel besef heeft.

 3. math zegt:

  Bij die twee mannen, die zelfmoord pleegden is beslist meer aan de hand geweest.
  Overigens volledig met Rob eens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s