De Portugese geschiedenis

Een verblijf in Portugal en een kennismaking met het daar aanwezige culturele erfgoed confronteert je als Nederlander onherroepelijk met een haast volledig gemis aan kennis van de geschiedenis van dat land. En die is juist zo nodig om de overvloedige aanwezigheid van dat culturele erfgoed in de juiste context te kunnen plaatsen en ook om haar veelheid op waarde te kunnen schatten. Natuurlijk is een vademecum in die omstandigheid van onschatbare betekenis. Maar ook het bezit ervan en het lezen van haar inhoud doet je meteen voelen hoe je als reiziger bij elke kunstschat, beeld of relikwie in feite met lege handen staat. Je beseft telkens weer dat je namelijk niets weet van de rumoerige en ingewikkelde geschiedenis van Portugal. Ja, dat het een zeevarend volk was en nog altijd is, zoveel is nog wel bekend. Dat het tot voor veertig jaar ook overzeese gebiedsdelen heeft gehad, is evenzo nog wel ergens blijven hangen. Maar dat het land in duizend, vijftienhonderd jaar Noormannen, Romeinen, Carthagers, Visigothen, Moren heeft langs zien komen die allen zichtbaar hun sporen hebben nagelaten, was voor mij compleet nieuw en naar ik aanneem voor de meesten met mij ook. Zoals er evenmin iets van kennis en wetenschap in onze contreien zal zijn doorgedrongen over de reeksen van oorlogen, welke Portugal na 1500 geteisterd hebben.

Met koningshuizen en adellijke geslachten die elkaar daarin te vuur en te zwaard bestreden, uiteraard ten koste van het gewone volk. En dat het wat dat aangaat dus echt raak in dit land is geweest, is op de vele monumenten terug te vinden, zoals ook kastelen, bolwerken en beelden van dit bloedig verleden getuigen. Met de aanblik waarvan je het vooralsnog als niet-wetende bezoeker moet doen. Zonder verdergaande historische kennis heb je alles wat zo aan feitenmateriaal tot je komt, maar voor waar aan te nemen. Wat eigenlijk niet de goede basis is voor een verkenning van deze kant van Portugal. Omdat een monument, een rest, een bouwwerk meer is dan dat alleen. Het vertelt immers een verhaal en zou zo de hiaten in kennis verder moeten opvullen, er inhoud aan kunnen geven. Dat is bij mij dus jammer genoeg niet gebeurd omdat ik mij voor mijn vertrek onvoldoende heb gerealiseerd dat de geschiedenis van Portugal zoveel anders was dan ik er oppervlakkig van wist en bovendien veel meer inhield. Waardoor veel van dat rijke verleden, hoewel zo tastbaar en talrijk aanwezig, aan mij is voorbij gegaan. Een gemiste kans dus, die ik, denk ik, zeker nog zal inhalen. Omdat dit land een schatkamer en een historie bevat, waarop je niet in die ene keer en vermoedelijk wel nooit uitgekeken raakt. Dat idee en dat gevoel heb ik na acht dagen daar toch wel gekregen. En is een reden genoeg om er snel terug te keren.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De Portugese geschiedenis

  1. sjoerd zegt:

    Portugal is een mooi land, daar gaan we ook nog wel eens naar terug.

  2. Mack zegt:

    Vasco da Gama, Linda de Suza, Eusebio, en nog een paar voetballers, verder kom ik niet.

  3. L zegt:

    Daar moet ik ook nog steeds eens naartoe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s