Boven de korenmaat

Er is ook nog wel eens goed nieuws uit Limburg te melden. Bijvoorbeeld als wat eigenlijk lang en voor iedereen onmogelijk leek, toch mogelijk blijkt te kunnen worden. Ook in het diepe Zuiden met haar vriendenrepubliek, waar de inner circle elkaar nog gemakkelijk de balletjes kan toespelen, maar waar ook dwars doorheen een outsider een weg naar de bestuurlijke top blijkt te kunnen te vinden. Op een integere manier, maar met gebruikmaking van bestaande en gebaande paden. Dat is het beeld dat opgeroepen wordt door de nieuwe burgemeester van Meerssen, Mirjam Clermonts, die enkele dagen geleden officieel en feestelijk werd geïnstalleerd in haar nieuwe ambt, nadat ze vanaf 2006 burgemeester van de gemeente Onderbanken was geweest. Een bijzondere prestatie van deze Brunssumse die in 1955 geboren werd en in 1990 politiek actief werd. In de VVD, in welke partij ze het hele handwerk van de gemeentepolitiek te doen en dus in de vingers kreeg. Als achtereenvolgens de fractiemedewerker, die de stukken mocht kopiëren, als commissielid en als raadslid in Landgraaf om daar vervolgens voor haar burgemeesterschap in Onderbanken, van 2002 tot 2006 de functie van wethouder te vervullen.

Het klinkt allemaal logisch, vanzelfsprekend en als een zonnetje, maar is dat toch absoluut niet. Want Mirjam Clermonts had totdat ze wethouder werd, een full-time baan in het Heerlens Atriumziekenhuis, als secretaresse op de afdeling oncologie gedurende bijna vijfentwintig jaar. Dus geen burgemeester in Meerssen die academisch gevormd is, wat langzamerhand toch het entreebewijs is geworden om in Nederland een serieuze bestuurlijke functie te vervullen. Des te groter de verademing rond de uitzondering die zij vormt en welke de gemeente Meerssen na alle gedoe van de afgelopen jaren met graagte wilde maken. Omdat, zo luidde de redenering rond haar voordracht en benoeming, garen op de klos en poten in de klei en weinig flauwekul wel eens veel meer kunnen brengen dan alle gepraat en wijsneuzerij, die grotendeels in nota’s en beleidsplannen blijven hangen zonder dat de man in de straat daar verder iets van merkt of aan heeft. Vandaar dat het vertrouwen aan deze vrouw is gegeven die op haar eigen wijze kans heeft gezien om boven de korenmaat uit te steken.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Boven de korenmaat

  1. sjoerd zegt:

    Of je daar in die gemeente gelukkig mee wordt is natuurlijk de vraag…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s